Psiha i seks 23. ožujka 2016.

Stvari za koje ne moraš reći 'Oprosti'

Žena_S_Naočalama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji vrijeme i mjesto kada je potrebno zatražiti oprost, a žene se češće ispričavaju nego muškarci. Molba za oprost kada pogriješiš označava pozitivnu karakternu osobinu, dok prekomjerno ispričavanje može predstavljati znak slabosti. 'Oprosti' ili 'Ispričavam se' može se vrlo lako izgovoriti, ali se u određenim situacijama govori bez potrebe. Ponekad se ispričavamo zbog slučajnog sudara na ulici, nepripremljene večere, lošeg raspoloženja, previše posla kojeg nismo stigle obaviti 

8 stvari zbog kojih se jaka žena nikada ne bi trebala ispričati

  • Nekonvencionalne odluke - čak i žene koje sebe smatraju oslobođenim društvenih konvencija ili normi imaju osjećaj da ih drugi osuđuju zbog njihovih životnih izbora koji nisu sukladni očekivanjima za žene. Bez obzira odlučiš li se usredotočiti na svoju karijeru, odabereš li ne imati karijeru, ne želiš se udati ili ako odabereš tradicionalnu obitelj, svakako se odluči za ono što smatraš najboljim za sebe i nemoj se zbog toga nikome ispričavati.
  • Stavljanje svojih potreba u prvi plan - jake žene znaju da ne mogu drugima dati najbolje od sebe ako ni same nisu ispunjene i sretne. Ako prije želja svoje obitelji, šefova ili prijatelja radiš na ostvarivanju svojih potrebe, u stanju si učiniti više za sve njih. Prvo moraš naučiti voditi brigu o svom zdravlju, postati financijski sigurna i psihički jaka kako bi mogla biti oslonac drugima. Snažne žene se ne ispričavaju zbog određivanja prioriteta i zbog brige o vlastitim potrebama.
  • Samostalno donošenje odluka -  istraživanje iz 1970-ih pokazala je kako su žene imale potrebu za odobravanjem od strane muškaraca kako bi tek nakon njihove potvrde mogle donijeti odluke. Potreba za traženjem dopuštenje od muškaraca u njihovim životima je stvarala osjećaj ljutnje i bijesa. Danas jaka žena zna da je sama svoj šef. Stoga, samostalno odluči o svojoj  financijskoj sigurnost, karijeri, obrazovanju, obitelji ili zdravlja. Nemoj tražiti dopuštenje ili se ispričavati jer ga nisi tražila
  • Osjećaj seksualne ugode - seks je sastavni dio zdravog odnosa između muškarce i za žene, ali kao žena bi trebala uživati u seksu jednako kao i muškarac. Jaka žena zna da ima kontrolu nad svojim fizičkim užitkom te da ima mogućnost izbora hoće li ili neće imati partnera. Snažna žena odbacuje negativne komentare koji su joj upućeni ženama ako imaju česte seksualne odnose ili prakticira seks izvan braka. To što radiš sa svojim tijelom ne tiče se apsolutno nikoga osim tebe.
  • Iznošenje mišljenja - riječi imaju veliku moć i snažna žena bez straha iznosi svoje mišljenje. Jake žene se nikada ne ispričavaju jer koriste riječi kako bi se izrazile, pa čak ako i to uključuje neočekivane izraze, podizanje glasa ili izgovaranje nepopularnih stvari.
  • Kada kažeš 'Ne' - Negacija je moćna i jake žene se neće ispričavati kada kažu 'ne'. Nemoj svima udovoljavati, tako ćeš imati više energije koju možeš posvetiti ljudima i aktivnostima koje su tvoj prioritet. Nije nužno ispričati se ako ne možeš biti na više događaja u isto vrijeme. Ako si uznemirena jer ne možeš prisustvovati nekom događaju, imaj na umu da su neke stvari izvan tvoje moći i stoga se ne moraš ispričavati zbog njih. 
  • Čvrsti stav -Jaka žena se neće ispričavati za to što izražava svoj stav, čak i ako je njeno mišljenje o nečemu drugačije od ostalih.  Također nema potrebe da se ispričavaš zbog svojih uvjerenja. Iako su na radnom mjestu i društvu i dalje prisutne tradicionalne ženske uloge, slobodno izrazi svoje nezadovoljstvo i nemoj se ispričavati ako očekuješ jednaku plaću za isti posao koji rade tvoji muški kolege, jednako postupanje po zakonu i jednake mogućnosti u napredovanja.
  • Veća očekivanja - jaka žena ima popis postignuća koje ona želi za sebe, ali ona također zna da je sposoban za mnogo više. Stoga slobodno radi na postizanju svojih očekivanja, ali ne traži ispriku od drugih jer radiš na ostvarivanju svojih prioriteta. Jaka žena zna što želi promijeniti i kako to postići.

Saznaj zašto se moraš osloboditi nametnutih uloga!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.