Ljepota i relax 23. ožujka 2016.

Pravila sauniranja za najbolje rezultate

Sauna_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Saune s obzirom na količinu vlažnosti dijelimo na: suhe, parne i polusuhe. Njihovo iznimno povoljno djelovanje na zdravlje potvrđuju stari običaji i kultura higijene i sauniranja Dalekog istoka kao i 95 posto Finaca koji prema istraživanjima danas koristi saune. Sauniranje je hidro-terapijska procedura u kojoj se koristi dvofazni nadražaj na tijelo – zagrijavanje i hlađenje te opuštanje između te dvije faze

Tijelo se u sauni zagrijava oko 10 °C na površini kože, te sve manje u potkožnom tkivu, mišićima, a u unutrašnjosti tijela temperatura se podigne za 0,5 – 1 °C. Temperatura tijela se nakon izlaska iz saune vrlo brzo vraća na uobičajenu. Uslijed povećane temperature dolazi do 'vazodilatacije' – širenja krvnih žila i bolje prokrvljenosti svih tkiva i organa. Nakon izlaska iz saune i tijekom hlađenja dolazi do 'vazokonstrikcije' ( suženja krvnih žila ). Boravak u sauni aktivirajuće djeluje na procese izmjene tvari u organizmu – ubrzava se metabolizam. Organizam se u sauni pojačano znoji zbog stalnih promjena relativne vlažnosti zraka, koje postižemo polijevanjem prikladnog izvora topline ili isparavanjem tople pare. Znojenjem se iz tijela izlučuje tekućina koja u sebi sadrži elektrolite, natrijev i kalijev klorid, mliječnu kiselinu.

Najzastupljenije vrste sauna u wellness centrima

  • Finska sauna - u svijetu wellnessa, saunom se naziva drvena finska kabina s karakteristikama poput visoke temperature od 80 – 100 °C i malom vlažnosti zraka ( do 10% ). Vlažnost se na kratko može povećati polijevanjem vrućeg vulkanskog kamenja.
  • Parna kupelj - u parnoj kupelji su nešto niže temperature ( od 45 – 50 °C ), te visoki postotak mirisne i tople pare (do 100% ). Nazivaju ih i turske kupelji jer su zastupljene u orijentalnim sauna ritualima. Dobra kombinacija toplinskog zračenja i visoke vlažnosti zraka u parnoj kupelji dovodi tijelo do blagog znojenja s čime se pospješuje oslobađanje otrovnih tvari iz organizma, kožu čine mekšom i nježnijom, uz dodatke odabranih ekstrakata mirisa pospješujemo regeneraciju dišnih organa.
  • Bio sauna - kabina za sauniranje bez ekstremnih karakteristika visoke temperature i visokog postotka vlage. Prikladna za sve koji imaju relativne kontraindikacije ili za one koji imaju predrasude – strahove od visokih temperatura ili previše pare. Temperatura unutar kabine 50 – 60 °C, a vlažnost zraka 30 – 50%.

Proces i pravila sauniranja

  • u sauna oazama se boravi u prosjeku od 90 – 120 min
  • obavezno tuširanje prije ulaska zbog lakšeg djelovanja vrućeg zraka i lakšeg znojenja
  • obavezno sušenje kože prije ulaska u saunu jer mokra koža umanjuje utjecaj vrućeg suhog zraka, prebrzo zasićuje kabinu vlagom i odgađa početak znojenja
  • prije ulaska poželjno namakanje ili polijevanje stopala u vrućoj vodi koje daje signal tijelu za opće zatopljenje, vazodilataciju
  • boravak u sauni je 10 – 30 min ( ovisi o kondiciji, navici, konstituciji )
  • nakon izlaska iz saune polijevanje hladnom vodom – od desne strane tijela, od noge na gore do stražnjice te lijevu stranu. Zatim desna ruka do ramena, lijeva ruka, leđa, trbuh, prsa, vrat te na kraju lice i glava.
  • poželjno napraviti piling tijela morskom soli tijekom tuširanja
  • prije sljedećeg ulaska u saunu potreban je odmor u minimalnom trajanju koliko je i trajao boravak u  sauni te hidratacija organizma vodom i voćem
  • ponavljati postupak nekoliko puta

Autorica teksta je Jelica Popić,dr. med. – ravnateljica Učilišta Lovran-Wellness Akademije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.