Hrana 31. ožujka 2016.

Super recepti za zdrave sendviče!

Zdravi_Sendviči
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naučili smo kako je doručak jedan od najvažnijih obroka jer osigurava dovoljnu količinu energije za produktivnost i koncentraciju tijekom cijelog dana. Ujedno treba osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno jednu četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima. U užurbanom načinu života veliki izazov predstavlja sastavljanje kvalitetnog i zdravog obroka, bilo da je riječ o doručku ili o obroku na pauzi

Sendvič je gotovo idealan obrok jer se može pripremiti ovisno o željama i dostupnim namirnicama. Može biti sastavni dio doručka, odličan obrok na putu, poslu ili na izletu, a uz to priprema je jednostavna i brza. Kako bi se osigurao unos zdravih i nutritivno vrijednih namirnica, pripazi na izbor kruha te namirnica koje ćeš složiti na njega. Sigurno ti je teško odmaknuti se od ideje klasičnog sendviča s pecivom, šunkom i sirom pa ti donosimo par ideja za zdrave sendviče:

  • Sendvič s humusom: Humus možeš pripremiti ranije i čuvati do 4 dana u hladnjaku. Pripremaš ga na način da skuhaš slanutak, ocijediš te izmiješaš (štapnim mikserom ili u blenderu) s maslinovim uljem, češnjakom i limunovim sokom. Na proteinski kruh s mrkvom namaži 4 žlice humusa, stavi malo rikule ili lista celera i oko 30 g kozjeg sira. 
  • Vegetarijanski sendvič s namazom od povrća: Nareži celer i jabuku na kriške, mrkvu na kolutiće te ih izmiksaj s prahom suncokreta i indijskih oraščića. Kada dobiješ glatku smjesu, dodaj limunov sok i začine (sol, mediteranski začini) po želji te sve zajedno izmiješaj. Pripremljeni namaz možeš mazati na veggie kruh. Na namaz možeš staviti nekoliko kriški rajčice.
  • Sendvič s umakom od rajčice i mozzarellom: Nareži kruh s orasima i na svaku šnitu namaži umak od rajčice (domaći ili pasirani iz boce, bez konzervansa). Na to stavi po jednu krišku mozzarelle i na vrhu posloži masline prerezane na pola.
  • Sendvič s tunom: Ocijedi tunu iz konzerve s maslinovim uljem te njome namaži raženi kruh s bademima. Posipaj mediteranskim začinskim travama ili vlascem.
  • Sendvič s jajem: Stavi list zelene salate ili mladog špinata na proteinski kruh. Skuhaj jaje te ga nareži na kriške koje možeš staviti na sendvič. Ako voliš šampinjone i njih možeš narezati na komadiće, 3-4 minute prepržiti na maslinovom ulju i staviti na vrh sendviča s jajem.
  • Sendvič s piletinom: Ispeci tanki file piletine te ga stavi na proteinski tost. U sredinu stavi krastavac ili papriku te na kraj možeš dodati domaći lisnati sir.

Otkrij dijetu za prezaposlene!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.