Zdravlje 12. travnja 2016.

5 dobrih razloga za smijanje svaki dan

Smijeh_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si čula za izreku. Smijeh je lijek. I ne, nije riječ o običnoj metafori. Naime, osim štvo stvara pozitivnu energiju i dobro raspoloženja, smijeh pomaže sagorijeti kalorije i poboljšati zdravlje. Indijski liječnik medicine Madan Kataria iz Mumbaia čak je osmislio i vježbe smijeha, primjetivši da se pacijenti koji se više smiju i imaju pozitivan stav u životu daleko brže oporavljaju od bolesti te rijeđe obolijevaju

Uz smijeh sagori kalorije, povećaj energiju i aktiviraj mišiće

Indijski liječnik je sam s pet prijatelja počeo prakticirati vježbe smijeha svako jutro u parku umjesto trčanja. Ideja o relaksaciji smijehom proširila se po svijetu, a danas postoji oko šest tisuća klubova u šezdesetak zemalja. Postoji niz istraživanja o pozitivnim učincima smijeha, a mi ti donosimo pet razloga za smijanje.

  • Sagorijeva kalorije - kada se smiješ, ubrzava se rad tvog srca za 10 do 20 posto. Tako 10-15 minuta smijanja na dan sagorijeva do 40 kalorija. Možda ti se čini kako je to zanemarivi broj kalorija, no ako se svakodnevno baviš nekom vrstom aktivnosti gubitak kalorija će biti znatno veći, a dan pozitivniji.
  • Povećava energiju  - instruktori joge otkrivaju kako postoje vježbe smijeha, koje u kombinaciji s dubokim disanjem, pomažu u dovođenju kisika u tijelo i mozak, zbog čega ćeš se osjećati energičnije i zdravlje.
  • Čuva zdravlje krvnih žila - smijanje povećava protok krvi kroz žile za otprilike 22 posto, otkriva Women's Health. Osim toga, znanstvenici su pronašli i dokaz za porast stope dušikovog oksida, koji ima zaštitni učinak na tvoj kardiovaskularni sustav.
  • Aktivira mišiće u trbuhu - smijeh je i oblik vježbe jer dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području trbuha, a njihova se aktivacija može uporediti s osjećajem koji doživljavamo tijekom izvođenja trbušnjaka.
  • Povećava prag boli - istraživanje iz 2012. godine otkrilo je kako smijeh utječe na lakše podnošenje boli, najvjerovatnije zbog naleta endorfina, hormona sreće.

Otkrij 4 koraka do pravilnog disanja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.