Ljepota i relax 20. travnja 2016.

Nakon 35. godine koža gubi sjaj

Bore_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene se pitaju kada je pravo vrijeme da počnu koristi kreme protiv bora. Dermatolozi preporučuju da prije 35. godine života nije potrebno koristiti kreme protiv bora, već samo hidratantne kreme za lice. U tom periodu znakovi starenja postaju primjetniji. Zbog pada udjela estrogena koža može postati suša, osobito u područjima gdje je najtanja (predio oko očiju i čelo) i pojavljuju se prve sitne bore

Nakon 35. godine koža gubi mladenački sjaj i gipkost

Akumulirana oštećenja od sunca, plus pad udjela estrogena znači da se površinski sloj kože sporije regenerira ­ te koža gubi mladenački sjaj i gipkost. Ukoliko se akne ipak pojave, one su obično cistične, bolnije i praćene izraženijim crvenilom nego u mladosti. Više su locirane u donjem dijelu lica, na vratu, grudima i leđima nego u T­-zoni, što je tipično za pubertet. Na kraju, a opet zbog promjene hormonalnog statusa, kod ove životne dobi češće se javlja rozacea - ­ kroničan poremećaj kože koji karakteriziraju crvenilo lica, otekle i proširene krvne žile.

Kako njegovati kožu

Za tretiranje suhe kože i sitnih bora dermatolozi preporučuju upotrebu laganih, hidratantnih krema protiv bora koje neće uzrokovati oticanje dijela oko očiju, ili čak vazelina (naravno, u vrlo maloj količini!). Za poboljšanje općeg stanja kože, kao i za redukciju finih bora, nakon 35. godine svako jutro poželjno je nanijeti eksfolijator (10 posto glikolne kiseline) u obliku preparata za čišćenje lica ili kao hidratantnu kremu, a navečer namaži lice kremom s retinolom. Ukoliko smatraš da ti je potreban intenzivniji tretman, u kozmetičkom salonu možeš zatražiti piling sredstvom s jačom koncentracijom glikolne kiseline (do 30 posto). A što je s aknama  u ovom životnom razdoblju? Duboke, cistične akne trebaju se tretirati toplim oblozima, nekoliko puta dnevno. Toplina ublažava upalu i omekšava sebum, zbog čega se brže formira ''glava'' akne, a cista se smanjuje. Također, utrljavanje preparata koji sadrži sumpor može pomoći.

Otkrij 5 namirnica za 5 godina manje na licu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.