Hrana 04. svibnja 2016.

4 biljke koje potiču izbacivanje toksina

Salata_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je detoksikacija prirodan proces koji naše tijelo svakodnevno obavlja te čisti naš organizam od štetnih tvari, ponekad je potrebno potaknuti ga da izbaci nakupljene toksine. U vraćanju tijela u prirodnu ravnotežu mogu pomoći različite biljke iz prirode,a njihovo djelovanje potiče probavu, mokrenje i štite jetru. Mnogi koji su konzumirali biljne tvari za detoksikaciju, tvrde su uspjeli vratiti energiju i dovesti tijelo u ravnotežu

  • Kopriva - biljka koja ima iznimna ljekovita svojstava te se koristi za poticanje cjelokupne izmjene tvari u organizmu. Stoga se često nalazi u čajnim pripravcima za liječenje žučnih i jetrenih tegoba, a dodaje se i čajne mješavine namijenjene za proljetno i jesensko čišćenje. Kopriva sadrži i sadrži željezo i vitamin C te enzim sekretin koji utječe na povećanje crvenih krvnih stanica te se stoga može koristi protiv anemije.
  • Peršin - ljekoviti dijelovi ove biljke su korijen, sjeme, i cijela biljka u punom cvatu. Peršinov list i korijen se mogu pohvaliti sadržajem blagotvornih hlapljivih ulja poput miristicina i apiola. Određena istraživanja su pokazala kako miristicin ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru te potencijalno antikarcinogeno djelovanje. Ujedno je peršin bogat antioksidansima poglavito apigeninom i luteolinom. Za apigenin se pokazalo da ispoljava snažan antioksidativni učinak i štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Stoga pučka medicina peršin koristi za otklanjanje mnogih tegoba poput nadutosti, nakupljanja vode u organizmu, za umirenje i ublažavanje bolova.
  • Maslačak - ova biljka sadrži gorke tvari poput terpena i fitosterola te se u fitoterapiji koristi kao učinkovito sredstvo za drenažu jetre. Maslačak je bogat i kalijem, fruktozom i inulinom koji olakšavaju probavu. Salata pripremljena od svježeg mladog lišća maslačka ubranog prije cvatnje i korijena koji se reže na tanke ploške djeluje kao diuretik i pomaže kod žučnih te jetrenih tegoba.
  • Divlja šparoga -  ovo proljetno povrće sadrži visok udio kalija s aminokiselinom argininom te je uz to niski udio natrija čini prirodnim diuretikom. Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete. Ujedno zelenu boju duguju klorofilu koji jepoznati “čistač” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.

Otkrij ''krivce'' za zadržavanje vode u tijelu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.