Zdravlje 19. svibnja 2016.

Kada možemo reći da smo stvarno zdravi?

Hrana_4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Praktičari metazdravlja vjeruju da naša percepcija, način na koji nešto doživljavamo, utječe na manifestiranje određenih bolesti organizma, te da o našim uvjerenjima ovisi kako ćemo protumačiti simptome i što ćemo zapravo poduzeti. Iako mnogi smatraju da su zdravi ako nemaju nikakve simptome bolesti, pojam zdravlja je zapravo puno više od toga

Biti zdrav podrazumijeva aktivno sudjelovanje u vlastitom životu i donošenje razumnih odluka, zatim optimalan unos hranjivih sastojaka, kretanje i održavanje kondicije, mentalnu aktivnost, emocionalnu uravnoteženost, život u zdravoj sredini, njegovanje dobrih odnosa s drugima, stimuliranje osobnog i duhovnog razvoja. Rijetko tko od nas ima uravnotežene sve navedene komponente, ali bitno je biti svjestan gdje je disbalans i težiti korekciji. Svi ovi faktori imaju kumulativan efekt. Što je više neuravnoteženosti, sve je manja otpornost našeg organizma i sve je veća njegova osjetljivost.

Sve polazi od naše percepcije

Mjesto u tijelu gdje se manifestira problem obično je ono koje predstavlja najslabiju kariku u lancu pokrenutom stresom odnosno nekim emocionalnim doživljajem. Ponekad su ti pokretači gotovo beznačajnog intenziteta, jer samo predstavljaju posljednju kap u čaši, a ponekad su u pitanju veći traumatski doživljaji. Jesi li se ikada, kada si se razboljela, zapitala – zašto ja i zašto sada? Ukoliko jesi, jesi li dobila zadovoljavajući odgovor? O našim uvjerenjima ovisi kako ćemo protumačiti simptome i što ćemo poslije toga poduzeti u vezi s tim. Jesi li sigurna da su tvoja uvjerenja ažurirana ili su zastarjela, te je potrebno obnoviti ”vlastiti operativni sustav”? Naša percepcija utječe na manifestiranje određenih bolesti, a naš um pravi je kemičar koji prevodi percepciju u kemiju.

Bolesni s razlogom

Metazdravlje se usredotočuje na tjelesnomentalno-društveno zdravlje i svijest o tjelesnoj inteligenciji. Naše tijelo je vrlo inteligentno i nije projektirano da samo sebe uništava. Stoga, kada neka bolest nastupi, za to postoje vrlo određeni razlozi. Metazdravlje objašnjava vezu emocija i uvjerenja sa specifičnim tkivima organa, zatim glavne točke u procesu emocionalno pokrenutih tema, kao i faze iscjeljenja, koje su određene preciznom biološkom logikom organizma.

Što znači biti metazdrav

To najprije znači da smo svjesni naših organa, okidača stresa, emocija i uvjerenja koja utječu na naše simptome, to jest da se oni nalaze u pozadini simptoma. Istovremeno, biti metazdrav znači poduzimati svjesne aktivnosti za samoiscjeljenje i osobni rast i razvoj. Želja praktičara metazdravlja je da jednog dana svi komuniciramo na način na koji ćemo se razumjeti kada je o zdravlju riječ – i pacijenti i praktičari – bez obzira na to je li riječ o konvencionalnoj ili alternativnoj medicini. Tada ćemo svi biti učinkovitiji, jer je ključno podržati biološku logiku organizma. Danas za većinu zdravstvenih problema i simptoma ne postoji objašnjenje uzroka. Na koji način onda pomoći organizmu da riješi problem? Uklanjanje simptoma samo je jedan aspekt pomoći koji je jako važan – rješavanje uzroka problema jednako je važno, ali na taj dio se puno manje obraća pažnja.

Saznaj više o psihoterapiji u alternativnoj medicini!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.