Ljepota i relax Hidratizirana koža je lijepa 31. svibnja 2016.

Hidratacija - ključ zdrave kože

Lice_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od organa na kojem se među prvima primjećuje nedovoljan unos vode je upravo koža. Kada organizmu nedostaje voda, stanice se isušuju, ubrzava se njihovo starenje i na kraju odumiru. Zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe i vlakna kolagena i elastina pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje naborana i beživotna. Adekvatan unos vode pomaže u otklanjanju otpadnih tvari i "čisti" kožu.

Također, pokazalo se da već pola litre vode povećava dotok krvi u kožu dajući joj blistaviji izgled. Kako bi se osigurala optimalna vlažnost i uklonili vidljivi znaci starenja kože, potrebno je unijeti barem 1.5 litara tekućine dnevno, najbolje putem mineralne ili izvorske vode.

Zašto je važno kožu hidratizirati izvana?

No, osim iznutra, kožu je potrebno hidratizirati i izvana kako bi ostala zdrava i elastična. Naime, koža se pod utjecanjem vanjskih faktora poput sunca, vjetra, klima uređaja i prašine isušuje, zadebljava, ubrzano se stvaraju bore i nepravilne nakupine pigmenta-hiperpigmentacije, a sunce pak potiče stvaranje slobodnih radikala. Stoga je svakodnevna hidratacija iznimno važna, no lice je često vrlo teško održati hidratiziranim tijekom cijelog dana. Hidratantne kreme i losioni ne čuvaju kožu od isušivanja od jutra do večeri te stoga možeš osjetiti zatezanje kože na određenim područjima na licu. Čak su i nedavna klinička ispitivanja potvrdila da se neka područja lica poput obraza, sljepoočnica, čela i čeljusti isušuju puno brže od ostalih što je logično jer su više izložena utjecaju okoline.

Novije je istraživanje otkrilo dvije pojave koje se javljaju kod isušene kože

  • Smanjen broj akvaporina: ovi proteini prenose vodu od stanice do stanice. Ukoliko broj akvaporina u koži počne opadati (često pod utjecajem starenja i izlaganja UV-zrakama), to može poremetiti protok vode i isušiti kožu.
  • Sporija stanična obnova: ona oštećuje zaštitnu barijeru kože i omogućuje prolazak tvari u kožu. Stres, atmosfersko zagađenje i duhan također mogu ubrzati ovaj proces.

Mineralna voda smiruje osljetljivu kožu i ima anti-age djelovanje

Stoga je poželjno uz hidratantu kremu tijekom dana na radnom mjestu, u automobilu ili na putovanjima koristiti termalnu vodu za jednostavnu hidrataciju cijelog lica i poticanje cirkulacije u koži. Mineralizirana termalna voda koja sadrži 15 minerala može poboljšati kvalitetu kože te smiriti osjetljivu kožu, a ima i dokazana antioksidacijska svojstva za anti-age djelovanje.

Naravno da se uz korištenje hidrantante kreme i termalne vode preporučuje pridržavanje zdravih životnih navika što uključuje zdravu prehranu koja osigurava dovoljno vitamina i minerala, nepušenje i redovita fizička aktivnost, a po mogućnosti bavljenje energičnim sportom jer znojenje otvara pore i potiče tvorbu sebuma i lipida koji hrane i jačaju barijeru kože.

Saznaj više o termalnoj vodi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.