Zdravlje 25. svibnja 2016.

Kadulja protiv vjetrova

Kadulja_3
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kadulja djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela , za ispiranje te grgljanje. Kod unutarnje primjene kadulja sprečava nastanak sline i smanjuje djelovanje znojnih žlijezda sprečavajući tako znojenje

Protuupalno djelovanje

Kadulja se često upotrebljava kod probavnih smetnji, osobito kod vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva.Poboljšava probavu pa je stoga dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Potiče mjesečnicu. Od pola žličice kadulje i šalice vruće vode priprema se čaj koji pokriven treba odstajati pet minuta. Kod tegoba sa želucem i crijevima pije se  po šalica pola sata prije jela.

Jači čaj, pripremljen od žličice kadulje, upotrebljava se izvana za ispiranje i grgljanje, pranje znojnih ruku, nogu i drugih dijelova tijela koji se jako znoj. Kod propisane uporabe kadulje kao ljekovite biljke ili začina neželjenih djelovanja nema. Kod dnevnih količina većih od 15 g kadulje i kod produljene uporabe dolazi do neugodnih posljedica kao što su primjerice, suhoća usta, znojenje, osjećaj vrućice i ubrzano lupanje srca. Kadulju treba izbjegavati tijekom trudnoće.

Čaj protiv vjetrova

  • Pomiješaj jednake količine cvjetova lavande, lista kadulje, mažurana i paprene metvice.
  • Dvije žličice mješavine prelij šalicom vruće vode, ostavi da odstoji deset minuta i popij pola sata prije jela.
  • Ovaj čaj djeluje na razdražene živce probavnog sustava i protiv vjetrova.

Kadulja protiv kožnih iritacija, doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.