Ljepota i relax 18. lipnja 2016.

Kako kava djeluje na loš zadah iz usta?

Kava_5
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za neugodan miris iz usta krive se bakterije koje vrebaju između zuba i pokrivaju jezik. Ako ih ne uklanjaš, one se razmnožavaju i otpuštaju loš miris. Osim pranja zuba i redovnog četkanja jezika, vjerovala ili ne, pomaže i ispijanje kave, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Tel Avivu. Znanstvenici su htjeli izaziva li kava zadah iz usta i suprotno očekivanjima, otkrili su da kava zaustavlja bakterije u ustima pri ispuštanju smrdljivih plinova

Mlijeko u kavi pobija koristan učinak

U nekim slučajevima, kava je smanjila količine plinova za čak 90 posto. Zato bi vodice i bomboni za osvježavanje daha uskoro mogli mirisati na kavu, a ne na mentol. Ipak, dodavanje mlijeka u kavu poništava njen koristan učinak. Mlijeko se u ustima fermentira i isušuje ih pa tako pogoduje razvoju bakterija.

Za suhoću usta također može biti odgovorno i disanje na usta ili neki lijekovi, npr. oni protiv kašlja. Suhoću usta možeš preduhitriti ispijanjem dovoljno tekućine ili žvakanjem žvakaćih guma zaslađenih xylitolom. One potiču lučenje sline, pa tako sprječavaju suhoću usta.

Što još može biti korisno pri lošem zadahu?

Koristan je i jogurt koji obnavlja dobre bakterije u ustima i tako čuva svjež dah. Redovne stomatološke kontrole na vrijeme će  zaustaviti tegobe koje mogu izazvati loš dah, ali nije naodmet i posjetiti liječnika. Dugotrajan zadah može biti znak problema sa  sinusima ili krajnicima, a rijeđe i ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa ili kroničnog brohnihtisa.

Problemi s probavom ili čir na želucu također mogu izazvati neugodan zadah. Također, krive mogu biti i dijete siromašne ugljikohidratima koje u tijelu izazivaju tzv. stanje ketoze koje potiče sagorijevanje masti, ali i zadah iz usta. Zube bi trebala prati dva puta na dan i svakodnevno čistiti zubnim  koncem koji uklanja sakrivene čestice hrane i kamenac, ali sprječava i paradentozu. Čišćenjem jezika neugodan miris daha smanjuje  se za čak 70 posto.

Otkrivamo ti deset biljnih osvježivača daha!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.