Eko 17. srpnja 2011.

Top pet zdravih jela za plažu

Hrana_Na_Plazi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osnovni cilj za različita ljetna jela ili jela koja nosimo na plažu mora biti da su to jela koja osim hranjivosti donose našem organizmu i osvježenje. Pet jednostavnih i ukusnih kombinacija za plažu predlaže Jadranka Boban Pejić

Jela za plažu trebaju biti lagano začinjena (manje soli i ulja) te lako probavljiva. Ovo su pet mojih favorita, jednostavne i ukusne kombinacije:

  1. Salate od povrća – svježi listovi salate, uz obvezni dodatak rikule, svježe začinsko bilje bilje poput bosiljka, peršina, celera i sl. Izvrsno se kombiniraju s kuhanom tjesteninom, kuhanom smeđom rižom ili ukoliko želiš da ostane samo povrtna salata onda naribaj mrkvu i celer, dodaj krastavce, kockice dimljenog tofua, crne masline i/ili kapare. Preporučam dodati malo suhih brusnica i prženih badema i salata se pretvara u pravu delikatesnu poslasticu.
  2. Voćne salate – dinje i lubenice pomiješane s bobičastim voćem izvrsno su osvježenje i lagani međuobrok ili užina, pogotovo za plažu. Preko voća procijedi sok limuna ili naranče, tako voće neće oksidirati a i salata će imati bolji okus.
  3. Sendvič od cjelovitog kruha s namazom od tofua (ima gotovi za kupiti), uz dodatak povrća te seitana i/ili tofua u isto vrijeme je hranjiva i zasitna, ali ne teška kombinacija. U ovakve sendviče preporučam staviti svježe klice (imate gotove za kupiti ) jer su bogati izvor minerala, vitamina i enzima.
  4. Orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, indijski orašćići isl.) te sjemenke buče i suncokreta mogu biti odlična grickalica za plažu. Bogati su bjelančevinama, kvalitetnim nezasićenim masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Ukusniji su i probavljiviji kad ih popržiš na laganoj vatri da porumene i zamirišu. Mogu dugo trajati, a ako u njih ubacite i suho voće, dobit ćeš i slatki okus pa će ti se smanjit potreba za slatkišima.
  5. Nori maki sushi – u nori alge zamotana riža s povrćem i začinima izvrstan je ljetni obrok za ponijeti sa sobom. Svakako preporučam smeđu rižu umjesto bijele jer je neusporedivo hranjivija, a i ukusnija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.