Hrana 25. kolovoza 2009.

Bijelo meso i kivi spas za pušača

Pusenje_Cigareta
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pušenje je značajan čimbenik rizika za nastanak mnogih kroničnih bolesti, među kojima su bolesti srca i krvnih žila - danas najučestaliji uzrok smrti te nastanak karcinoma, posebno raka pluća, grla i usta. Za pušače je rizik nastanka raka pluća 2 puta veći u odnosu na nepušače

Razmatrajući dalje posljedice pušenja može se uočiti jasna veza sa 'zakiseljavanjem' organizma odnosno remećenjem kiselinsko-bazne ravnoteže na stranu kiselina te nastanak slobodnih radikala koji prije svega štetno djeluju na lipide membrana stanica čime oštećuju pravilnu mijenu tvari te na nutrijente potrebne organizmu za pravilno funkcioniranje. Neke namirnice i nutrijenti u njima ipak mogu značajno utjecati na smanjenje rizika od nastanka spomenutih bolesti ili barem ublažiti postojeće simptome.

Pušači trebaju više vitamina C

Pravilan unos antioksidansa, 'hvatača slobodnih radikala', jako je značajan za pušače. Primjerice pušači trebaju daleko više vitamina C u odnosu na nepušače i ta brojka iznosi oko 300 mg dnevno. Vitamin C u sinergiji (zajedničkim djelovanjem) sa vitaminom E dati će najbolje rezultate. Vitaminom C bogato je svježe voće i povrće, poput citrusa, brusnica te svježe paprike i korabe, dok vitaminom E iznimno su bogati orašasti plodovi; lješnjaci, orasi, bademi, ali i biljna ulja. Drugi bitan antioksidans je vitamin A, kojeg se preporuča uzimati u obliku prirodnog beta-karotena koji je provitamin vitamina A, budući da sintetski beta-karoten u dozama većim od 20 mg može imati čak nepovoljne učinke kod pušača. Dobar izvor beta-karotena je mrkva, tamno zeleno lisnato povrće, narančasto voće (dinja, marelica), a važno je napomenuti da je njegova apsorpcija bolja uz prisutnost masnih komponenata, pa je mrkvu ili blitvu uvijek bolje konzumirati s malo ulja.

Preporučeni dnevni unos magnezija je 300 mg

Od minerala antioksidativna svojstva pokazuje magnezij koji ulazi u sastav preko 300 enzima, a u hrani ga nalazimo u vodama bogatim magnezijem, zelenom pigmentu biljaka. Iako magnezij sadrže brojne namirnice (soja, lisnato zeleno povrće, sjemenke, orah, badem, banana, žitarice, smeđa riža), preporučeni dnevni unos magnezija, oko 300 mg, često se ne može namiriti iz hrane. U borbi protiv slobodnih radikala nastalim pušenjem preporuča se brusnica bogata antioksidansima te češnjak koji pomaže i kod snižavanja krvnog tlaka.

Kalcij i željezo - glavni minerali za održavanje ravnoteže

Kako su kalcij i željezo preko hemoglobina, glavni minerali u održavanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, treba pripaziti na njihov dostatan unos. Mlijeko i mliječni proizvodi bogati su kalcijem, a orašasti plodovi i sjemenke uz kalcij sadrže i vrijednu količinu željeza.Za smanjenje rizika od pojave bolesti srca i krvnih žila treba unositi povrće koje je bogato vlaknima te neljuštene žitarice, a od mesa birati mršavo meso, perad i ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Kada bismo htjeli kreirati jedan obrok za pušača, taj obrok sadržavao bi svježe povrće u obliku salata, zakiseljeno limunom kao dodatnim izvorom vitamina C. Kao glavno jelo poslužili bismo pirjano bijelo meso, siromašno zasićenim masnoćama i kolesterolom, u raznovrsnom povrću koje je dobar izvor vlakana, te juhu posuli svježe sjeckanim peršinom. Za desert bismo poslužili voćnu salatu od dinje, marelica, naranče i kivija sa preljevom od svježih, usitnjenih brusnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.