Hrana 20. kolovoza 2010.

Kvinoja idealna za alergičare

Kvinoja_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kvinoju, drevnu žitaricu Inka koja se u Južnoj Americi u prehrani koristi više od 6000 godina, ponovno 'otkrivaju' gastronomi diljem svijeta, a pripremaju je kao salatu, desert, prilog ili glavno jelo

Dobar izvor omega-3  masnih kiselina

Nutritivno promatrajući, zrno kvinoje bogato je proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline zbog čega je visoko cijenjeno u veganskoj i vegetarijanskog prehrani. Jedno serviranje kvinoje (oko 170 g) zadovoljava 38 % dnevnih potreba za ugljikohidratima i oko 18 % potreba za proteinima. Izuzetno je bogata željezom (43 % preporučenog dnevnog unosa) i vitaminom E (32% dnevnog unosa) te vitaminima B skupine. Od masnih kiselina sadrži i omega-3 i omega 6- masne kiseline.

Sadrži veliku količinu vlakana koja pospješuju proces probave. Kako ne sadrži gluten vrijedna je namirnica u prehrani osoba oboljelih od celijakije i osoba koje ne podnose gluten.

Vanjski omotač sjemena kvinoje sadrži saponine koji inače ukusnoj namirnici daju gorkast okus, neprihvatljiv većini Zapadnjaka. Saponini u većoj količini djeluju laksativno te treba pripaziti sa unosom neoljuštenog zrna. Danas se kvinoja uglavnom procesira čime se uklanja vanjski omotač i ostaje zrno poželjno za prehranu.

Kvinoja kao glavno jelo i desert

Saponini se mogu ukloniti prije pripreme tako što se sjemenke isperu pod mlazom hladne vode uz protresanje i miješanje. Ne preporučuje se dulje namakanje u vodi jer se tako saponini mogu premjestiti u unutrašnjost sjemenke.

Prilikom kuhanja kvinoje, omjer vode i žitarica može biti i do 5:1. Kvinoja posjeduje iznimnu moć upijanja vode i tijekom kuhanja poveća svoj volumen 4 do 5 puta. Nakon što je voda u kojoj se kuha kvinoja zakuhala, vatru valja smanjiti i kuhati na umjerenoj toplini 30 do 40 minuta (vrijeme potrebno za kuhanje jedne šalice kvinoje). Kuhana zrna kvinoje postaju prozirna, a bijela klica se odvaja i izgleda poput spiralnog repića.

Kvinoja se može kuhati i koristiti slično kao riža, kao prilog ili dodatak varivima, juhama, a može se samljeti u brašno i raditi beskvasni kruh. Ipak, najčešće se priprema kao slatko jelo sa dodatkom suhog voća, orašastih plodova, meda ili šećera, za doručak ili kao ukusan desert nakon glavnog obroka.

Kuhanje kvinoje

1 šalica kvinoje                                                                                                   2 šalice vode
prstohvat soli

Zavrijte vodu, dodajte opranu i ocijeđenu kvinoju. Dodajte sol i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20ak minuta ili dok kvinoja ne upije svu tekućinu. Izvadite iz lonca u staklenu zdjelu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.