Dijeta Dijetni savjeti 17. svibnja 2017.

6 savjeta za mršavljenje koje treba preuzeti od Francuskinja

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene se pitaju u čemu je tajna Francuskinja koje ujutro jedu croissant i piju cappuccino, a za ručak i večeru uživaju u slasnim mesnim paštetama i sirevima, naravno uz kvalitetno vino i pri tom i dalje imaju ravan trbuh. Valerie Orsoni, rođena Parižanka i utemeljiteljica popularnog programa za gubitak kilograma LeBootCamp.com otkrila je u čemu je tajna i napomenula da su tri osnovna postulata: prehrana, dovoljno odmora i upravljanje stresom.

  • Ne razmišljaju previše o fitnessu - "Francuskinje ne razmišljaju o vježbanju kao o nekom posebnom dodatnom naporu u svom životu. Vježbanje je naprosto dio njihove tjedne rutine, a osim toga stalno su u pokretu", objašnjava Orsoni i savjetuje da tijekom dana činiš male stvari zahvaljujući kojima možeš dnevno izgubiti i do 400 kalorija. Pa tako dok telefoniraš - hodaj, napravi desetak čučnjeva prije doručka, stišći trbušne mišiće kad god se sjetiš, umjesto da kolegi pošalješ e mail prošeći do njegovog radnog mjesta i slično.
  • Vode računa o veličini porcija - "Veličina porcije u SAD-u je gotovo dvostruko veća nego u Francuskoj", kaže Orsoni koja se radi toga udebljala kad se preselila u SAD. "Koristi se jednostavnim metodama kada je u pitanju količina hrane. Neka ti komad mesa bude veličine špila karata, a količina sira kao polovica špila, a u povrću uživaj koliko želiš. Za Francuskinje ne postoji zabranjena hrana, ali paze na količinu", pojašnjava Orsoni.
  • Biraju namirnice s niskim Glikemijskim indeksom - Namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks ne podižu naglo razinu šećera u krvi i imaju visok udio vode i vlakana, što povoljno utječe na mršavljenje. Primjer jelovnika koje Francuskinje vole, a ima nizak GI su palačinke od heljdina brašna s marmeladom od jagoda za doručak ili voće i jogurt, za ručak obilje salate s mesom ili ribom s grila. Francuskinje će posegnuti i za pomfritom (koji ima visok GI), ali u vrlo malim količinama. Za večeru će se odlučiti za omlet od jaja i sira uz salatu s bučinim uljem i kruškama za desert.
  • Ne uzimaju dodatke prehrani - "Francuskinje ne koriste dodatke prehrani jer vjeruju da sve što im je potrebno mogu dobiti iz hrane. Također ne nasjedaju na marketinške priče o čudesnim pilulama za brzo mršavljenje jer su svjesne da su ta obećanja predobra da bi bila istinita", kaže Orsoni.
  • Kad nisu na poslu, isključe se - Orsoni kaže da u Francuskoj vrijedi pravilo: "Kada si izvan ureda da to zaista i jesi." Pokušaj da istovremeno imaš poslovni i privatni život, vodi u stres i povisuje razinu hormona kortizola. A visoka količina kortizola uzrokuje skupljanje masnih naslaga oko struka. "Što se manje brineš, imat ćeš i manje masnih naslaga oko struka", poručuje Orsoni.
  • Spavaju bez ometanja - Amerikanke su puno više vezane za svoje mobitele nego Francuskinje. "Amerikanke odlaze na spavanje s mobitelom pored uzglavlja i ako se mobitel oglasi usred noći provjerit će tko ih zove. Takve navike remete san pa je osoba manje poletna za novi dan. Francuskinje nemaju problema s isključivanjem mobitela prije spavanja", tumači Orsoni.

Doznaj više kako i što jedu Francuskinje

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tajna mladalačkog izgleda prve dame Francuske Brigitte Trogneux

Francuska ima mladog predsjednika 39 godina starog Emmanuela Macrona i prvu damu, koja je od svog supruga starija 24 godine. Mediji diljem svijeta ne prestaju pisati o njihovu odnosu koji je započeo u srednjoj školi, naime Brigitte je postavila predstavu u kojoj je glumio tada maloljetni Macron. Roditelji su ga poslali na studij u Pariz kako bi ga udaljili od učiteljice, ali njihova ljubav bila je jača. Brigitte se uskoro rastala (bila je udana i ima troje djece) te otišla u Pariz. Godine 2007. par se vjenčao.

Sada svi pričaju kako Brigitte Macron koja ima 64 godine izgleda izvrsno, a stručnjaci nagađaju čemu može zahvaliti na mladalačkom izgledu. Sama prva dama nije davala previše izjava na tu temu, a mišljenje eksperata je da tako dobro izgleda zbog svoje vitke i atletske građe, dobro ošišane kose (neki tvrde da nosi umetke za kosu), mladalačkog stila odijevanja te da je imala mini face lifting i da joj botox nije stran. Što je od toga istina, možda nećemo nikada doznati, ali za dobar izgled Brigitte Macron vjerojatno je zaslužna i sama činjenica što je Francuskinja.

Namirnice s niskim Glikemijskim indeksom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.