Dijeta Dijetni savjeti 15. prosinca 2016.

7 večernjih navika koje su krivci za tvoje debljanje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Večera bi trebala biti najmanje obilna, a često je suprotno. Organizam ne stigne preraditi svu tu hranu koja se pretvara u masno tkivo, a sve to vodi do viška kilograma. Osim kane večere, donosimo ti još šest navika koje vode do prekomjerne tjelesne težine

Jedeš neposredno prije odlaska u krevet

Ovo utječe na tvoj san, može izazvati i nesanicu. San je vrlo važan za metabolizam, regulaciju šećera u krvi, ravnotežu hormona i zato je važno ne odlaziti u krevet preopterećena hranom.

Unosiš kofein

Ispijanjem kave i gaziranih pića nakon večere, sigurno ćeš si upropastiti san. Važno je napomenuti da ispijanje kave tijekom dana može potaknuti gubljene kilograma, ali navečer je potrebno izbjegavati napitke koji sadrže kofein

Puno ugljikohidrata

Ako sutradan planiraš istrčati 10 kilometara, onda možeš za večeru jesti puno kruha, tjestenine i krumpira. No, prevelik unos ugljikohidrata povećava razinu šećera u krvi.

Ugljikohidrati | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Gledanje televizije

Gledanje TV-a često uključuje jedenje grickalica i brze hrane, što svakako nije dobra ideja prije spavanja.

Serviranje hrane kao za obiteljsku večeru

Kada sjediš za stolom koji je prepun posuda s različitim jelima, umacima, naravno da ćeš htjeti sve isprobati, a ishod je uglavnom prejedanje. Bolje serviraj sve što misliš pojesti na jedan tanjur i pojedi toliko koliko imaš ispred sebe.

Previše alkohola

Čaša vina je jedna stvar, a boca sasvim druga. Ograniči unos alkohola tijekom večere i zadrži se na dvije čaše. 

Alkohol u kalorijama - koliko stvarno deblja pivo, vino i žestice?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.