Dijeta Dijetni savjeti 29. lipnja 2016.

Alkohol usporava proces oporavka nakon treninga

Vino-Crno
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je riječ o alkoholnim pićima, dobro je poznato da imaju loše posljedice po naše zdravlje, a ispostavilo se da su posebno nepoželjna za ljude koji se bave sportom i fizički su aktivni.

Nakon bilo koje vrste fizičke aktivnosti, mišićima je potrebno neko vrijeme da se oporave. Ukoliko popijemo samo gutljaj alkohola nakon vježbanja možemo usporiti taj proces oporavka, čak i osam sati nakon vježbanja.
 
Kada unosimo alkohol u organizmu, tijelo ne može probavljati hranu koju smo unijeli, već se " fokusira" na alkohol. Zbog toga se te kalorije gomilaju u našem organizmu, umjesto da ih izbacimo. Iz nekog razloga, kažu stručnjaci, najviše stradaju naša stražnjica i bedra. 
 

Alkohol skraćuje san i remeti rad hormona

U studiji u kojoj su sudjelovali osobe oba spola pokazalo se da alkohol skraćuje razdoblje sna i da se ljudi češće bude ako su prije spavanja popili koju čašicu. Zbog toga se skraćuju i procesi koje naš organizam obavlja dok mi spavamo, a koji reguliraju razinu hormona koji stvaraju mišićnu masu. Stoga, ako želiš smršavjeti, alkoholna pića su jedna od prvih stvari koje moraš izbacite iz prehrane.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.