Dijeta Dijetni savjeti 06. ožujka 2017.

Četiri koraka za borbu protiv poriva za šećerom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti je teško oduprijeti se porivu da pojedeš one kekse na kuhinjskom pultu, nisi jedina. Dok taj poriv svi automatski vežemo uz činjenicu da su slatkiši jednostavno jako ukusni, znanstvenici tvrde da je pozadina naših želja ipak malo kompleksnija.

Hormoni obožavaju šećer

Kad si gladna, želučani hormoni te preklinju da im daš hranu iz koje će preuzeti energiju. "Te hormone izlučuju crijeva i želudac i oni mozgu šalju signale koji kontroliraju, glad, porive za određenom hranom i osjećaj sitosti", objašnjava kirurg dr. med. Michael Russo.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Glukoza i fruktoza u organizmu djeluju poput benzina, izgaraju brzo i daju ti kratkotrajni nalet energije, prenosi womenshealthmag.com. Ako jedeš mnogo šećera, tvoje tijelo se navikne na te nalete energije.

Ideš na dijetu? Obaružaj se ovim namirnicama

Taktika koju možeš primijeniti za što dulji osjećaj sitosti je uključivanje što više proteina u prehranu. Pojesti slatkiš je kao baciti novine u vatru, dok proteini izgaraju sporije, poput drveta. Osjećaj sitosti biti će dugotrajniji, a potreba za grickanjem čokolade smanjena.

Mozak koristi glukozu kao pogonsko gorivo

Mozak koristi glukozu kao pogonsko gorivo 95% vremena"Ostalih 5% dolazi iz glutamina i aminokiseline", tumači liječnik obiteljske medicine, dr. med. Craig Koniver. Samim time, želja za šećerom može nastati zbog nedostatka glukoze koji alarmira mozak.

Noćni zalogaji ipak više debljaju

Koniver savjetuje da zavaraš svoj mozak unosom glutamina umjesto glukoze. U tu svrhu možeš koristiti glutamin u obliku kapsula, kao dodatak prehrani.

Slatkiši kao utjeha

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Slatkiši potiču lučenje dopamina", objašnjava dr. sc. Barry Sears svima poznatu činjenicu. Ne umišljaš, čokolada te zbilja čini sretnom.

Slatkiši zapravo aktiviraju isti osjećaj zadovoljstva poput alkohola i droge. Prema tome, jasno ti je kako mogu izazvati ovisnost. Imaj to na umu ako si pojela par kockica čokolade i želiš još.

Osobni trener Dan DeFigo savjetuje planiranje obroka dan, ili čak tjedan dana unaprijed. Raspored ti može pomoći izbjeći nezdrave prehrambene navike, ukoliko ga se pridržavaš.

Šest načina kako ti dom može pomoći u mršavljenju

Navike iz djetinjstva

"Ako te se u djetinjstvu nagrađivalo slatkišima i kažnjavalo njihovim oduzimanjem, moguće je da ćeš ih odrasloj dobi konzumirati s posebnim zadovoljstvom, zato jer možeš", tvrdi klinička psihologinja, dr. sc. Carla Marie Manly.

Da bi stvar bila još kompliciranija, povezuješ slatkiše s osjećajem ugode, sigurnosti i ljubavi koju su ti pružali roditelji u djetinjstvu.

Kako razbiti taj začarani krug? Pokušaj zamijeniti slatkiše nekom drugom hranom ili aktivnošću koja izaziva jednaku ugodu, poput opuštajuće masaže ili posjeta frizeru. Protiv lošeg raspoloženja se možeš boriti i tjelovježbom, koja dokazano podiže raspoloženje i vitalnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.