Dijeta Dijetni savjeti 17. travnja 2018.

Dan za dijetu: Pomaže li prehrana po krvnim grupama u mršavljenju?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijetu prema krvnim grupama utemeljio je Peter D'Adamo, liječnik koji je napisao i nekoliko vrlo prodavanih knjiga na tu temu. D'Adamo tvrdi da, ako jedeš i vježbaš u skladu sa svojom krvnom grupom to ti može pomoći da postaneš najbolja verzija sebe. Provjerili smo je li takva dijeta sigurna za zdravlje, djeluje li te je li znanstveno dokazana njezina učinkovitost.

Preporuke za prehranu i vježbanje u skladu s krvnom grupom

Krvna grupa A

"Prema dr. Peteru D'Adamu osobe krvne grupe A su uzgajivači pa bi prema tome trebale biti i pravi vegetarijanci. Imaju osjetljiv probavni sustav i trebaju biljnu prehranu, puno voća, povrća i žitarica da ne bi nakupljali suvišne kilograme", objašnjava mr. sc. Irena Švenda, mag nutricionizma.
  •  Slijedi vegetarijansku prehranu.
  •  Jedi čistu, svježu i organsku hranu.
  •  Vježbaj hatha yoga, tai chi i meditiraj kako bi smanjila razinu stresa.
Krvna_Grupa_A Možda te zanima... Dijeta za krvnu grupu A Dijeta

Krvna grupa B

"Među svim dijetama po krvnim grupama prehrana za krvnu grupu B je najraznolikija i čini se najprihvatljivija većini. Kako se unosi meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice mahunarke, voće i povrće, prehrana odgovara preporukama nutricionizma", objašnjava Švenda.
  • Izbjegavaj hranu poput: kukuruza, pšenice, heljde, leće, rajčice, kikirikija i sjemenki sezama (jer ove namirnice ne odgovaraju metabolizmu osoba krvne grupe B i mogu utjecati na povećanje težine). Također trebaš izbjegavati piletinu jer muže ovoj krvnoj skupini loše utjecati na imunitet.
  • Jedi kozetinu, janjetinu, ovčetinu, kuniće, divljač, zeleno povrće, jaja i mliječnu mast.
  • Igraj tenis, vozi bicikl, pješači i igrajte golf kako bi ostala mentalno i fizički aktivna.
Krva_Grupa_B Možda te zanima... Dijeta za krvnu grupu B Dijeta

Krvna grupa O

"Prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se većinom sastojati od namirnica životinjskog podrijetla i određenog povrća. Voće se jede u maloj količini, a posebno se preporučuju smokve i šljive, dok su mlijeko i mliječni proizvodi u potpunosti zabranjeni", tumači Švenda.
  • Izbjegavaj jednostavne ugljikohidrate i žitarice jer osobe s ovom krvnom grupom imaju više želučane kiseline  koja u kombinaciji s navedenom hranom može izazvati upale, smatra D'Adamo.
  • Namirnice koje potiču proces mršavljenja i koje se preporučuju su meso, jetra, riba i morski plodovi, morske alge, kelj, špinat i brokula.
  • Vježbaj kardio treninge koji će ti najbolje pokrenuti lokomotorni sustav. Trčanje je dobar izbor.
Krvna_Grupa_0 Možda te zanima... Dijeta za krvnu grupu 0 Dijeta

Krvna grupa AB

"U prehrani osoba s ovom krvnom grupom se pojavljuju određene kontradikcije. Osobe krvne grupa AB mogu jesti sve što jedu osobe krvnih grupa A i grupe B, ali u umjerenijim količinama. Dakle mogu se uzimati namirnice i životinjskog i biljnog podrijetla, od mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća, žitarica i mahunarki", objašnjava Švenda.

  • Izbjegavaj kofein i alkohol, osobito u stresnim situacijama. Jedi češće, manje obroke.   
  • Namirnice koje potiču debljanje su crveno meso, grah, sjemenke, kukuruz, heljda, pšenica, a namirnice koje potiču proces mršavljenja su tofu, riba i morski plodovi, mliječni proizvodi, zeleno povrće, morske alge, ananas i preporučuju se u velikim količinama.
  • Radi kombinaciju intenzivnih i opuštajućih aktivnosti. Primjerice nekoliko dana vozi bicikl ili trči, a zatim vježbaj jogu ili tai chi.
Krvna_Grupa_Ab Možda te zanima... Dijeta za krvnu grupu AB Dijeta

Kapljica_Krvi | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Je li dijeta po krvnim grupama sigurna za zdravlje i doprinosi li mršavljenju?

"Dijeta po krvnim grupama nije opasna za zdravlje jer preporučuje zdrave namirnice i ne sugerira izbacivanje velikih skupina namirnica", objašnjava Sonya Angelone, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku u SAD-u. "Gubitak kilograma je moguć jer se preporučuje unos zdravih cjelovitih i ne prerađenih namirnica i potrebno se držati režima tako da neke osobe već za tjedan dana mogu vidjeti prve rezultate. Naravno to uvelike ovisi o prijašnjim prehrambenim navikama. Osim toga, konzumacija prvenstveno biljnih namirnica s puno voća, povrća i cjelovitih žitarica, s malo dodanog šećera i umjerenim količinama proteina, dobro funkcioniraju za sve one koji žele izgubiti težinu", objasnila je Julie Upton, suosnivačica nutricionističkog portala Appetite for Health.

Znanstveno neutemeljena dijeta

Iako dijeta po krvnim grupama nije štetna, nema vjerodostojnih dokaza koji bi potvrdili njezinu učinkovitost. U studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE 2014. iznijeti su rezultati istraživanja provedeni na 1500 osoba koje su jele u skladu sa svojom krvnom grupom. Nakon analize svih podataka, autori studije nisu pronašli nikakvu povezanost između krvne grupe pojedinca i preporučene prehrane prema D'Adamu.
 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      trendee

      Tablete za mršavljenje - http://nplink.net/Q38U38Th Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.