Dijeta Dijete A-Ž 02. siječnja 2017.

"Dijeta sreće": Ako si pod stresom nahrani emocije bez grižnje savjesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada smo pod stresom imamo pojačanu želju za hranom. I vrlo dobro znamo da emocionalno prejedanje neće pomoći da naš problem nestane, a uzrokovat će kilogram ili dva više. No, ne mora biti tako ako odabereš prave namirnice!

Ovo je lista zdravih namirnica koje možeš jesti kada si pod stresom – bez imalo grižnje savjesti. Listu je sastavio psihijatar sa Sveučilišta Kolumbija dr. Remzi, inače autor knjige “Dijeta sreće”. Pogledaj listu dr. Remzia i naravno vodi računa da ne pretjeraš s porcijama, inače svi ovi savjeti “padaju u vodu”.

  • Zobene pahuljice s medom i cimetom - ovaj obrok opskrbljuje tvoj organizam ugljikohidratima i čini da se osjećaš bolje jer utječe na “hormon sreće” seratonin. Osim toga, zobene pahuljice su dobre za probavu, a malo cimeta i žličica meda zadovoljit će tvoju potrebu za slatkim.

Jogurt-Bobičasto_Voće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Tamna čokolada (s bademom) - studija švicarskih znanstvenika iz 2009. godine dokazala je da tamna čokolada reducira razinu hormona stresa i smanjuje krvni tlak. Ako ugrabiš čokoladu s bademima – osim umanjenog stresa osigurat ćeš svom tijelu dodatnu energiju, te dobre masti koje dokazano umanjuju rizik od depresije.
  • Antistress smoothie - svoju dnevnu dozu kofeina pretvori u ukusni smoothie: izmiksaj nekoliko zrna kave, nezaslađenog kakaoa u prahu i jednu zrelu bananu. Folna kiselina koja se nalazi u kavi povećava serotonin, dok banana smanjuje tlak.
  • Orašasto voće i sjemenke - kada si pod stresom, zgrabi šaku pistacija, indijskog oraha, badema, oraha ili sjemenki bundeve jer obiluju vlaknima, antioksidansima, te nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju krvni tlak. Jedna studija je pokazala da pistacije umanjuju anksioznost, dok omega 3 masne kiseline u orasima umanjuju rizik od depresije.
  • Slatki krumpir - osim što je ukusan, obiluje hranjivim tvarima – karotenoidima i vlaknima.

Batat3 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Grčki jogurt - grčki jogurt s niskim postotkom masti odličan je izvor proteina i kalcija, koji su neophodni tvom tijelu da bi se opustilo.
  • Povrće + curry - začinite povrće ljutim indijskim začinom i dogodit će se dvije stvari: tvoj mozak će prvo detektirati kapsaicin, molekulu koji se nalazi u ljutoj papričici, te osloboditi endorfine i opustiti tijelo. Zatim će registrirati kurkumin (ima ga u curryju) koji zapravo štiti mozak od daljnjeg utjecaja stresa. Dodaj i špinat jer sadrži magnezij koji dokazano djelotvorno utječe na glavobolju.

Danska dijeta za 13 dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.