Dijeta Dijete A-Ž 06. svibnja 2017.

Dijeta 'Vegan Before 6': Voće i povrće ujutro, torta navečer

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne moraš se odreći baš svega kako bi smršavila – dijeta VB6  omogućuje da jedeš čak i tortu. Riječ je o načinu prehrane u kojem do 18 sati jedete samo namirnice biljnog podrijetla, a poslije toga možete konzumirati sve što želite.

Ovaj režim podsjeća na prehranu fleksitarijanaca, koji balansiraju između vegetarijanstva i povremene konzumacije mesa ili ribe. Osmislio ga je Mark Bitman, poznati američki kolumnist i autor brojnih kuharica, a nastala je iz njegove osobne potrebe za smanji razinu šećera i kolesterola u krvi.

Što je dopušteno na ovoj dijeti?

VB6 je skraćenica od Vegan Before 6, što znači da se do 18 sati jedu isključivo biljne namirnice, siromašne kalorijama i mastima, a bogate vlaknima, mineralima i vitaminima. U tom periodu neograničeno možete jesti voće, povrće i začine, osim avokada, žitarica cijelog zrna, krumpira, mahuna, graha, graška, koštunjavih plodova, sjemenki, suhog voća i ulja, kojih može biti u minimalnim količinama.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poslije šest poslijepodne na jelovnik stižu meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, plodovi mora i riba, ograničene količine ugljikohidrata poput pizze ili tjestenine, male količine slatkog, dok bi brzu i konzerviranu hranu trebalo potpuno izbjegavati. 

Bitman preporučuje da se hrana priprema isključivo kod kuće i jede u izvornom obliku, kako bi imala potpunu kontrolu nad onim što unosiš u organizam. Bitman VB6 preporučuje kao najzdraviju varijantu promjene životnog stila i redovnog načina prehrane.

Za primjenu ove dijete i savjete oko prehrane, svakako se preporučuje da se obratiš svom liječniku ili stručnjaku iz područja nutricionizma. Što naš stručnjak kaže o VB6 kao o novoj nadi za gubitak kilograma, pročitaj ovdje.

Saznaj koliko su kalorični najčešći izbori za ručak na poslu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.