Dijeta Dijetni savjeti 21. siječnja 2017.

Ideš na dijetu? Oboružaj se ovim namirnicama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada si na dijeti, tvoj hladnjak i smočnica ne moraju biti tvoji neprijatelji, nego mogu biti tvoji saveznici. Izbaci iz kuće nepoželjne namirnice, a oboružaj se onim korisnim čiji popis donosimo u nastavku.

1. Proteinski krekeri

U smočnici čuvaj paketić proteinskih krekera koji će zadovoljiti tvoju želju za grickanjem. Proteinski krekeri osim bogatstva proteina, za više sitosti sadrže i dosta prehrambenih vlakana.

Proteinski napitak od vanilije, banane i naranče!

2. Tuna konzervirana u salamuri

Tuna u salamuri je tuna koja nije konzervirana u ulju, već u slanoj vodi. Dakle, kod nje nema bojazni da ćemo unijeti preveliku količinu masti. Inače, tuna je odličan izvor proteina kojih na 100 g sadrži 25 g.

3. Orašasti plodovi

U trenucima kad ti se nešto gricka, najbolje je pri ruci imati orašaste plodove odnosno bademe, lješnjake ili orahe. Razlog za to je jednostavan – kada grickamo orašaste plodove unosimo obilje korisnih tvari u naš organizam poput omega-3 masnih kiselina, vlakna i vitamin E. No ipak, pripazi da ne pretjeruješ i da se zaustaviš na jednoj šaci.

Orasi_I_Bademi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pripravak od oraha protiv hipotireoze

4. Konzervirani grah

Iako će se mnogi naježiti na spomen konzerviranog graha, činjenica jest da se u konzerve ne dodaju konzervansi. Konzervirani grah samo je kuhani grah zatvoren hermetički u sterilnim uvjetima zbog čega ima dugi vijek trajanja. Grah nije kisela namirnica stoga neće reagirati s ambalažom i neće doći do nastanka štetnih spojeva unutar konzerve. Razlika između graha kojeg smo sami skuhali i onog konzerviranog može biti u udjelu soli. Pa tako konzervirani grah može biti slaniji od graha kojeg smo sami solili. Grah je izvrsna dijetna namirnica jer predstavlja biljni izvor proteina, a obiluje prehrambenim vlaknima.

5. Kokice

Jedna šalica pečenih kokica bez ulja sadrži samo 30 kalorija, stoga u trenucima velike želje za hranom i masnim i slanim grickalicama radije navali na kokice koje ćeš ispeći uz minimalni dodatak ulja.

Kokice-Zk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko zapravo debljaju kokice?

6. Proteini u prahu

Ako nisi pobornica proteina, slobodno ih preskoči. No proteini u prahu mogu biti vrlo korisni, poglavito kad su u kombinaciji s voćem primjerice u smoothiju, mogu biti dobar doručak ili koristan obrok nakon tjelovježbe. 

Odobrili nutricionisti, namirnice koje možeš jesti i nećeš se udebljati!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.