Dijeta Dijetni savjeti 16. listopada 2017.

Koliko puta tjedno trebaš vježbati kako bi smršavjela uz pomoć zelenog čaja?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zeleni čaj može biti od pomoći, a poželjno je popiti 2-3 šalice dnevno. Naime, zeleni čaj u svom sastavu sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein te fitokemikalije – polifenole. Većina polifenola u zelenom čaju su katehini od kojih je količinski najznačajniji epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Upravo je EGCG znanstveno najistraženiji sastojak zelenog čaja kojem se i pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi, a najviše pozitivne prašine podiglo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Zeleni čaj i lagana tjelovježba je dobitna kombinacija.

Možda te zanima... Kako piti zeleni čaj i pritom gubiti kilograme? Dijeta

Naime, pokazalo se da taj spoj povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Istraživanje na ljudima je utvrdilo povećanje od 4 posto u energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Green_Tea Možda te zanima... Zeleni čaj "razbija" celulit i regulira šećer u krvi Hrana

Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu ''Journal of Health Science'' otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čaja pojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.