Dijeta Dijetni savjeti 26. lipnja 2017.

Jedeš kad si tužna, usamljena ili pod stresom? Evo kako prestati

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko česti ti se događa da se tek na polovici komada pizze zapitaš: jedem li zato što sam zbilja gladna ili zato što mi je dosadno? Ili sam pod stresom, tužna, depresivna, ljuta... Bezbroj je mogućih razloga.

"Mnogi ljudi se okreću hrani kada ih pogode emocije koje ne znaju izraziti niti se s njima nositi", smatra nutricionistica Lauren Fowler.

Dva su osnovna razloga zbog kojih je emotivno prejedanje nezdravo: "Kao prvo, ako koristimo hranu kao bijeg od suočavanja s emocijama, onda nismo naučili kako se pravilno nositi s njima. Kao drugo, unosimo u tijelo prekomjernu količinu hrane i to najčešće nezdrave", objašnjava nutricionistica Karen Koenig za Women's Health.

Zašto ne gubiš masno tkivo na trbuhu?

Slušaj svoje tijelo

"Prije nego posegneš za vrećicom čipsa, zastani i osluškuj vlastiti želudac. Zapitaj se jesi li zbilja gladna", preporuka je dr. sc. Danielle Shelov, kliničke psihologinje specijalizirane za poremećaje u prehrani.

Pokušaj si postaviti i cilj, poput dnevnog ograničenja na 3 obroka. U trenutcima kada osjetiš da te pritišće stres ili neka druga negativna emocija, preduhitri lažnu glad nekom drugom aktivnošću. Iziđi u šetnju, meditiraj, napravi opuštajuću kupku ili se jednostavno priljubi uz svog partnera.

3 pravila za doručak koja će ti pomoći u mršavljenju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.