Dijeta Mršavimo zajedno 07. rujna 2016.

"Kako sam uz vježbanje i podršku Facebook zajednice smršavila 14 kg"

1/2
Foto: Privatni album
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biti zadovoljan sobom, svojom tjelesnom težinom i izgledom nije lako ako smatraš da nešto trebaš mijenjati. Ta riječ promjena koja se vrlo lako izgovara, mnogima zadaje glavobolje. Stoga ti donosimo svjedočanstvo čitateljice Sandre Labudović koja je uspjela smršaviti 14 kilograma nakon poroda.

Riječ je o mladoj majci, profesorici engleskog i hrvatskog jezika, koja svima koji žele smršavjeti, ali i promijeniti sebe, može biti primjer i velika inspiracija. Sandru smo zamolili da nam pojasni što ju je motiviralo da ustraje u svom cilju, kako je postigla taj cilj i gdje je pronalazila snagu. 

Zbog krivih dijeta, kilogrami su se u početku vraćali

"Imam trideset i pet godina i profesorica sam engleskog i hrvatskog jezika. Moja priča započinje u siječnju 2014., sedam mjeseci nakon rođenja jednog malog čuda. Prvi je radni dan poslije porodiljnog dopusta i ja, sa svojih 171 cm visine i 80 kilograma, nikad deblja, stojim pred ormarom i tražim komad odjeće koji mi nije premali. Konačno kapituliram i na posao odlazim u trudničkoj haljini. Pucam po šavovima, doslovno i figurativno, i shvaćam da je krajnje vrijeme za promjene.", rekla nam je Sandra. 

Dobro je poznato kako je lako nešto poželjeti no vrlo teško ostvariti, a skidanje kilograma je veliki izazov. Unatoč početnm uspjehu, kilogrami se često vraćaju, a Sandra priznaje kako je i kod nje to bio slučaj.

"Dijetom 10 posto skidam osam kilograma, ali ih u rekordnom roku ponovnim prejedanjem i vraćam. Frustrirana, neispavana i nadasve nesretna hormonalna bomba, odlučujem početi vježbati. Teretana ne dolazi u obzir jer pored male bebe ni na toalet ne stignem otići, a kamoli priuštiti si luksuz izbivanja iz kuće.", priznaje Sandra.

Pročitaj glavne razloge zbog kojih su brze dijete loše!

Važno je odabrati vrstu treninga koju voliš, a koji ujedno daje rezultate

Prilikom izbora vježbi, važno je informirati se koje mogu dovesti do željenog učinka, ali i da ti se sviđa aktivnost koju si odabrala, a ne da odlaziš u teretanu ili na pilates jer te netko nagovorio. Ako svoje slobodno vrijeme trošiš na aktivnost koja ne voliš, vrlo lako će se dogoditi da ubrzo odustaneš od vježbanja.

"Kolegica s posla preporučuje mi Focus T25 i kaže mi da ShaunT čuda radi. Prvi trening odradih uz amaterski video s YouTubea. Dvoje debelih Amerikanaca i ja, kao tri praščića. Dušu sam ispustila. Ali nisam odustala. Uz Shauna, moju prvu Fitness ljubav, i njegove cardio programe FocusT25, Insanity i Insanity Max30, svakodnevnim treninzima te reduciranom prehranom za manje od šest mjeseci uspjela sam izgubiti deset kilograma i pronaći izgubljeno samopouzdanje.", kaže Sandra.

Velika podrška supruga, ali i članica Facebook grupa

Podrška pri procesu mršavljenja je ključna u ustrajanju da se ostvari cilj. Ona omogućuje pohvalu i samim time veći osjećaj zadovoljstva prilikom svakog uspješnog koraka, a s druge strane predstavlja putokaz u slučaju skretanja s puta. Sandra smatra da je i u njenom uspjehu, podrška imala veliku ulogu: "Podrška supruga i komplimenti ljudi iz okoline dali su mi dodatni vjetar u leđa. Budući da sam u cijelu priču uletjela kao početnik, ubacila sam se u Facebook grupe "Vježbajmo zajedno", "Kile dolje, samopouzdanje gore - Ultra dijeta bez UH", "Secret Angels", a kasnije i u "Fitness 2 Fit - vježbanje, prehrana i zdravlje". Podrška, razmjena iskustava i međusobna motivacija žena u tim grupama neprocjenjive su. Vježbanje je uz njih postalo hobi, sastavni dio života, nešto samorazumljivo, do te mjere da danas, dvije i pol godine kasnije, mogu reći da sam pravi fitness junkie." 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Gdje ima volje, ima i načina"

Sandru smo pitali da nam opiše svoj plan vježbanja i treninga te navede kakvu sportsku opremu je koristila. Kako je i sama spomenula, uz posao i privatni život jedan od najveći izazova je kako ugurati trening u pretrpani dnevni raspored. Sandra je otkrila svoju tajnu:

"Cardio treninge sam u međuvremenu zamijenila treninzima snage tako da su bučice i girja neizostavni dio opreme, nešto čemu se radujem više nego novoj torbici. Premda uz malo dijete i posao nije uvijek lako uskladiti obaveze i odraditi trening, vježbam šest dana u tjednu. Gdje ima volje, ima i načina. Ukradeš tih pola sata dok malac spava, ustaneš ranije ujutro, vježbaš kad ukućani odu u krevet. Posljednjih nekoliko mjeseci radim kratke HIIT programe koje je osmislila Zuzka Light. S obaveznim zagrijavanjem (8 minuta) i istezanjem ( 10 minuta) ne traju duže od 30 minuta, a rezultati su izvrsni. Ako imam vremena, ubacim i poneki grupni izazov pa odradim dodatne vježbe tipa plank, squats i slično. Jedan dan u tjednu je rest day, dan odmora koji je ujedno i cheat day. Tad si priuštim nešto što inače ne jedem."

Otkriveno 10 najčešćih razloga zbog kojih žene odustaju od dijete!

Uz vježbanje, promjena prehrane je bila nužna

Uz svakodnevnu tjelesnu aktivnost, prehrana je i u Sandrinom slučaju odigrala ključnu ulogu, a kaže kako je za konačnih četrnaest izgubljenih kilograma zaslužno izbacivanje šećera, sokova, grickalica, minimalan unos ugljikohidrata, te puno vode.

"Posni sir, meso, jaja, masti životinjskog podrijetla, povrće, orašasti plodovi raspoređeni u više manjih obroka pokazali su se dobitnom kombinacijom. Naravno da ponekad pojedem i kolač i tjesteninu, ali organizam mi više ne žudi za takvim stvarima. Uz ovaj način života osjećam se zdravije, poletnije, puna sam energije, krvna slika mi je fantastična. Također, naučila sam voljeti sebe i prihvatiti svoje nedostatke, te postala puno zadovoljnija i sretnija osoba.", zaključila je.

Moramo priznati kako Sandra izgleda odlično i čestitamo joj jer se njen trud svakako isplatio. Molili smo je da na temelju svog iskustva kaže što bi poručila našim čitateljicama i onima koji žude za promjenom, a ovo je njena poruka: 

"Stoga bih svima, drage žene, poručila neka "sutra ću" postane danas. Budite hrabre i uporne, ne dajte da vas obeshrabre, ustrajte na promjeni jer vi to zaslužujete! I vi to možete! Kao što mogu ja, tridesetpetogodišnja zaposlena majka i posve obična žena koja je stisnula "Play", ostala stajati kad je bilo najteže i postigla zacrtani cilj."

Pročitaj više o iskustvima drugih s dijetama!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ella102

      Bravo Sandra :) baš si motivacija i poticaj ;)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.