Dijeta
7303 prikaza

Mjesečeva dijeta od 24 sata

Mjeseceva_Diet
Mjesečeva dijeta provodi se u vrijeme punog mjeseca i traje 24 sata. Ova dijeta postaje sve zanimljivija u širokim krugovima jer se čini kako u kratko vrijeme daje gubitak od 2 do 3 kilograma, koji kada pogledamo malo dublje prije svega uključuje gubitak tjelesne tekućine, a tek malen dio otpada na gubitak masnog tkiva

Dijeta je po svom karakteru prvenstveno detoksikacijska jer se tijekom tog dana konzumira tekućina u količini od 2  do 4 litre te uz post koji se drži tog dana, potiče  procese izlučivanja u organizmu, posebno putem bubrega. 

Za vrijeme dijete važno je unositi puno tekućine koja može biti voda, nezaslađeni čajevi, svježi voćni sokovi ili sokovi od povrća. Voćni i sokovi od povrća mogu se pripremiti ujutro te se nositi sa sobom da bi se redovito mogli unositi tijekom dnevnih aktivnosti. Vrlo je bitno da se tijekom provođenja dijete ne pojavi dehidracija organizma, što se može spriječiti redovitim uzimanjem manje količine tekućine svakih 2 sata. Ako se kod kuće ne stižu napraviti svježi sokovi mogu se koristiti kupovni koji nemaju dodatak šećera i konzervansa.

Izvorno je zamišljeno da se tijekom dana punog mjeseca unosi samo voda, međutim ako je tih dana aktivnost intenzivna, da se ne bi stvorio dodatni stres, dopušteno je unositi opisane sokove. Za vrijeme dijete prednost bi trebalo dati aktivnostima koje opuštaju, laganoj tjelovježbi i dozvoliti dovoljno sna kako ne bi došlo do pretjeranog psihičkog i tjelesnog iscrpljivanja organizma.

Dan nakon posta je važan

Osjećaj gladi obično se najviše javlja tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati pa je preporuka da se to vrijeme izdvoji za sebe i popije dodatna količina tekućine.

Također je vrlo bitan i dan nakon posta, jer nakon što je organizam pročišćen i čula dobivaju na snazi pa se svi okusi i mirisi čine intenzivniji i privlačniji te se lako može dogoditi prejedanje, a time i nakupljanje novog masnog tkiva. Drugi dan treba unositi laganu hranu, kuhanu ili pirjanu, puno salata, svježeg voća i tekućine. Preporuča se i konzumacija juha, a od proteina bi trebalo unositi one lakše razgradive poput ribe i soje.

Mišljenje nutricionista

Mjesečeva dijeta je detoksikacijska dijeta koju je poželjno provoditi i u održavanju tjelesne mase, kada se želi ojačati imunološki sustav i kada se javi zasićenje hranom. Dijeta se smije provoditi 24 sata, a svako duže provođenje dijete ima za posljedicu iscrpljivanje organizma i smije se provoditi samo uz stručan nadzor.

Prednosti

Mjesečevu dijetu jednostavno je provoditi ako se osoba uspije nositi s izraženim osjećajem gladi, jer ne zahtijeva vrijeme potrebno za pripremu kao kod svih drugih dijeta. Mjesečeva dijeta pogodna je za detoksikaciju organizma i jačanje imunološkog sustava.

Nedostaci

Mjesečeva dijeta nije dijeta za veći gubitak kilograma, i može biti samo podrška dijeti koja uključuje promjene prehrambenih navika i dugoročno dovodi do željenih rezultata.

Primjer jelovnika

Voda tijekom cijelog dana ili sokovi od voća i povrća

Napomena stručnjaka

Kod provođenja mjesečeve dijete, osobe  koje imaju problema sa bubrezima, niskim krvnim tlakom i dijabetesom trebaju se savjetovati sa stručnjakom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.