Dijeta Dijetni savjeti 24. svibnja 2018.

Mršavljenje bez nervoze: Dijetetičarka smislila pravilo "dvije poslastice"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova stručno odobrena strategija mršavljenja pomoći će ti izgubiti kilograme bez izgladnjivanja, prenosi Shape.

Dijetetičarka koja ne vjeruje u - dijetu

Nutricionistica i dijetetičarka Amanda Baker Lemein kaže da su dijete uvijek bile teške za provesti njenim klijentima. Pokušali su sve, kaže, od Paleo dijete, veganstva, s niskim udjelom ugljikohidrata, smanjenim udjelom masti i slično. 

Iako dijetni trendovi dolaze i odlaze, dijeta sama po sebi uvijek će opstati, a oni koji pokušavaju smršavjeti uvijek će probati sljedeću 'veliku stvar' koja obećava stvarne rezultate. 

Zbog toga, kaže Baker Lemein, kao i mnogi njeni kolege dijetetičari, ne vjeruje u dijete već promovira uravnotežen životni stil bogat svim potrebnim nutrijentima koji omogućava cjeloživotnu zdravu prehranu. 

Priznaje ipak da su mnogi njeni klijenti bili zbunjeni ovim pristupom jer su htjeli jasne, konkretne savjete o tome što zdrava prehrana uistinu znači. Ono što ih je najviše zabrinulo bilo je - ravnoteža.

Možda te zanima... Trikovi uz koje ćeš smanjiti porcije, a nećeš ostati gladna Dijeta Možda te zanima... Jedna ili tri kuglice sladoleda? Provjeri kolike su idealne porcije kalorične hrane Hrana

Ključ je u ravnoteži

Uravnotežena prehrana predlaže da se sve jede, samo u umjerenoj količini, ali umjerenost ponekad može biti neodređena za neke osobe. 

Umjesto toga, Baker Lemein dijeli sljedeći savjet: odaberi po dvije poslastice tjedno u kojima ćeš uživati. To treba biti neka hrana koju voliš zbog njena okusa i zadovoljstva kojeg ti donosi. 

A pored toga, napominje, ove bi poslastice trebale biti 'prava stvar', ne niskokalorične kopije, jer je ideja ovog nagrađivanja da potpuno i iskreno uživaš u hrani koju jedeš. 

Ne samo da se time promovira ovakav ne-restriktivni pristup zdravoj prehrani, već se demistificira i pojam 'zabranjene hrane'. Na kraju krajeva, kaže, baš kao i sve što je zabranjeno, činit će ti veće zadovoljstvo nego prije kada dođe na red da se počastiš. 

Samim saznanjem da se ovakva hrana može ukomponirati u zdraviji život pojačat će odnos koji imaš sa zdravom hranom. 

Dodatno, eliminiraš li svu svoju najdražu hranu kako bi izgubila par kilograma, vjerojatno ćeš početi jesti tu hranu ponovo nakon što smršaviš i to bez kontrole porcija jer ih nisi ni prije toga naučila ograničiti. 

Naravno, postoje i pravila kod ovog 'pravila'. Nemoj držati ovu hranu u kući i spremne za konzumaciju. 

Otići na kuglicu sladoleda s prijateljima ili podijeliti desert s partnerom ne samo da će potaknuti zdravi način života, nego i održati kalorije i veličinu porcija pod kontrolom. 

Zablude o porcijama hrane

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.