Dijeta Dijete A-Ž 22. siječnja 2019.

Dijeta uz koju se kilogrami ne vraćaju i primjer jelovnika

Dijeta
Foto: Guliver/Shutterstock Na dijeti se najčešće događa da putem odustanemo ili se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vrate.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa koledža Skidmore College dokazali su kako se uz P-CR dijetu učinkovito mršavi bez povratka kilograma. Radi se o niskokaloričnoj uravnoteženoj prehrani s doziranim proteinima uz epizode povremenog posta.

Ono što je izuzetno zanimljivo kod novog istraživanja je činjenica da osim mršavljenja, ovakav način prehrane može poboljšati eliminaciju toksina pohranjenih u masnom tkivu, a dijeta dodatno poboljšava zdravlje srca i smanjuje oksidativni stres.

Koncept dijete

Dijeta je bazirana na 4 do 6 manjih obroka dnevno od kojih svaki uključuje 20 do 25 grama proteina. Za žene je predviđen unos od 1200 kalorija, a za muškarce 1500 kalorija. Od ukupnog energetskog unosa 30 posto čine proteini, masti 25 posto,  a ugljikohidrati 45 posto. Jednom tjedno se posti uz unos od 300 do 450 kalorija iz bilnih izvora bogatih antioksidansima.

Gubitak suvišnih kilograma može poboljšati memoriju

Znanstvenici su ispitivali učinak dijete nakon 12 tjedana pridržavanja, a rezultate su uspoređivali s uravnoteženom dijetom za zdravlje srca. Dijeta za zdravlje srca podrazumijevala je unos od 1900 kalorija uz preporučeni unos makronutrijenata. Analiza je pokazala kako je nakon 12 tjedana nova dijeta polučila jednak uspjeh kao i dijeta za zdravlje srca, a osim kilograma, pratilo se i smanjenje arterijske ukočenosti, oksidativnog stresa kao i oslobađanje organizma od toksina.

Nakon 52 tjedna, nova dijeta se ipak pokazala učinkovitijom u usporedbi s uravnoteženom dijetom za zdravlje srca. Naime, nova dijeta je bila bolja u održavanju postignute tjelesne mase te u smanjenju arterijske ukočenosti te se uz nju organizam učinkovitije rješavao toksina. 

Debljina_Vaganje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mršavljenjem se oslobađaju toksini

Određeni toksini iz okoliša akumuliraju se u našem masnom tkivu. Tijekom mršavljenja, masno tkivo se troši zbog čega dolazi do otpuštanja ranije pohranjenih toksina u krvotok. Iz tog razloga postoji bojazan da oslobođeni toksini mogu osobama na dijeti naštetiti i uzrokovati različite poremećaje u organizmu poput hormonskih poremećaja, bolesti srca i karcinoma. No ovo istraživanje to je dematiralo pokazujući kako kod uravnoteženih dijeta organizam sam učinkovito izbacuje toksine.

Dijete s jo-jo učinkom opasne i za žene normalne težine!

Primjer jelovnika za jedan dan nove dijete

Doručak

  • Smoothie od banane, pola šalice kokosovog mlijeka, sok od 1 cijeđene naranče, avokado - sve sastojke izmiksati u blenderu

Međuobrok

  • 2 kivija

Kivi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ručak

  • Tuna salata s tofuom i krastavcima - sastojci: konzerva tune u salamuri 80 g, dimljeni tofu 30 g, grah iz konzerve (pola konzerve), svježi krastavac, zelena salata, cherry rajčice, balzamički ocat, 1 žličica maslinova ulja.
  • Kriška raženog kruha, 40 g

Večera

  • Piletina s prilogom od leće i gljivama - sastojci: piletina file 160 g, 1 žličica maslinovog ulja, 3 žlice crvenog luka, leća suha 50 g, 100 g šampinjona

Piletina | Author:

Priprema: piletinu marinirati u majo sosa sosa i ispeći u tavi premazanoj uljem. Leću skuhati. Na žličici ulja propirjati luk, zatim dodati gljive, njih propirjati pa dodati kuhanu ocijeđenu leću, začiniti i kratko pirjati da se sve prožme.

  • Ukupno: 1203 kcal
  • Ugljikohidrati: 45 %
  • Proteini: 30 %
  • Masti: 25 %

Izvor: Feng He, Li Zuo, Emery Ward, Paul J. Arciero. Serum Polychlorinated Biphenyls Increase and Oxidative Stress Decreases with a Protein-Pacing Caloric Restriction Diet in Obese Men and Women. Int J Environ Res Public Health 2017, 14, 59; doi:10.3390/ijerph14010059

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.