Dijeta Dijetni savjeti 22. studenoga 2017.

Petorka koja eliminira štetne tvari iz organizma

Cikla630X420_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S vremena na vrijeme, svima je potrebna detoksikacija organizma jer se tim procesom tijelo oslobađa štetnih tvari, a smanjuje se i žudnja za nezdravim namirnicama i potiče rad probavnog sustava. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći.

Cikla - ima moćno protuupalno djelovanje, a betalain, koji cikli daje tamnu boju, snižava razinu slobodnih radikala u tijelu i pomaže u procesu regeneracije stanica jetre.


Brokula - ima odlična antioksidativna svojstva. Znanstvenici su dokazali da redovno konzumiranje ovog povrća može smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Možda te zanima... Brokula i kelj mogu negativno utjecati na rad štitnjače Hrana
Zeleni čaj - odličan je izvor antioksidansa. Sadrži kofein, zahvaljujući kojem pruža potrebnu energiju, a također ima svojstvo diuretika te pomaže u sprječavanju nadutosti, kao i pri izlučivanju viška vode iz tijela.


Luk i češnjak - sadrže flavonoide, koji stimuliraju rad jetre, a imaju odlična antibakterijska svojstva i jačaju imunitet. Iako nisu primamljivog ukusa i mirisa, svakako ih treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Možda te zanima... Crveni luk je snažno oružje u borbi protiv raka, tvrdi istraživanje Hrana
Zeleno lisnato povrće - budući da pomaže tijelu osloboditi se toksina, kada god si u mogućnosti, zeleno povrće jedi sirovo. Ako ga pak kuhaš, neka to bude na pari kako bi se sačuvalo što više hranjivih tvari.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.