Dijeta Dijetni savjeti 22. svibnja 2017.

Pogreške u prehrani koje usporavaju metabolizam i gubitak kilograma

Dijeta-Debljina-Jabuka1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki su prirodno mršavi, a drugi se moraju namučiti kako bi se riješili viška kilograma i održali odgovarajuću tjelesnu težinu: napornim vježbama, smanjivanjem unosa kalorija, detoksikacijom ... Iako su sve ovo taktike koje stručnjaci preporučuju za mršavljenje, moguće je da tvoj plan i način prehrane kvari cijeli proces mršavljenja.

Neke pogreške u prehrani mogu usporiti tvoj metabolizam i sagorijevanje kalorija, bez obzira koliko se trudiš smršavjeti. Prepoznaj ih i nauči kako da ih ispraviš.

Izračunaj svoju idealnu tjelesnu težinu!

Doručak s puno ugljikohidrata

Neki stručnjaci savjetuju da obilan doručak bogat ugljikohidratima pomaže pri mršavljenju jer ćeš duže biti sita tijekom dana, ali nekim osobama obilniji doručak samo potiče glad. Ako ti spadaš u tu skupinu, moguće je da tvoj "zdravi doručak", sačinjen primjerice od žitarica i voća, sadrži previše ugljikohidrata, koji mogu uzrokovati glad kasnije tijekom dana. Ako imaš usporeni metabolizam, to je često znak otpornosti tvog tijela na inzulin - tvoje tijelo ima problema s pokretanjem šećera iz krvotoka u stanice, a kad taj proces ne funkcionira kako treba, često osjećaš glad. To se najviše može primijetiti nakon što se probudiš. Ujutro je razina inzulina visoka, ako pojedeš doručak s puno ugljikohidrata inzulin će se dići još više, a onda naglo pasti zbog čega ćeš biti jako gladna oko podneva.

Rješenje: Kombiniraj ugljikohidrate s proteinima kako bi stabilizirala razinu šećera u krvi. Ciljaj na 30 grama proteina i oko 20 do najviše 30 grama složenih ugljikohidrata. Pecivo | Author:

 

Preskačeš proteine

Cijeli dan tvoje tijelo troši energiju i razgrađuje mišićno tkivo. To je potpuno normalno, ali mnogo žena ne jede dovoljno proteina, koji sadrže aminokiseline, glavni izvor "hrane" za mišiće, i koji su ključni za održavanje mišićne mase. A to nije dobro, ako znamo da što više mišićne mase imamo to više kalorija sagorijevamo čak i mirujući.

Rješenje: Preporučena dnevna količina proteina za žene je 45 do 50 grama, ali mnogi stručnjaci i nutricionisti se ne slažu s tim i tvrde da je to premalo za optimalno funkcioniranje metabolizma u prosječnom ženskom tijelu. Pojedini stručnjaci preporučuju po 30 grama proteina za doručak, ručak i za večeru i 10 do 15 grama u međuobrocima.

Dijeta-1_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jedeš manje kako bi smršavjela

Kako se smanjuje brojka na tvojoj vagi i tvoj metabolizam se može usporiti i to iz dva razloga. Prvo, iako su nešto od izgubljene kilaže masne naslage, nešto su i mišići koji pomažu sagorijevanje kalorija. Drugo, tvoje tijelo se nakon nekog vremena navikne na određenu kilažu jer smo tako genetski programirani u borbi protiv izgladnjivanja. Dok mršaviš, tvoje tijelo pokušava zadržati svaku kaloriju i vratiti se na tu težinu. U tim trenucima, kad te tijelo "nagovara" da se vratite na početnu težinu, možeš češće osjećati glad. Srećom, tijelo će se postupno naviknuti na novu, manju težinu.

Rješenje: Sve dok tijelo ne prestane sabotirati napore mršavljenja, najvažnija stvar je da konzumiraš što je više moguće voća i povrća. Tvoj probavni sustav tako će raditi "prekovremeno" kako bi ih razgradio, usput sagorijevajući nekoliko ekstra kalorija, ali ono što je još važnije - oni će pomoći u borbi protiv napada gladi držeći te sitom uz pomoć niskokaloričnih vlakana. Uz svaki obrok jedi voće ili povrće, ciljaj na pola tanjura, odnosno porcije i obavezno pojedi salatu s malo masnoća prije večere.

Pesticidi-Hrana | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Ne pereš dovoljno voće i povrće

Pesticidi nisu pogubni samo za insekte, oni također remete tvoj endokrini sustav. Zbog toga što endokrini sustav kontrolira metabolizam, izloženost određenim kemikalijama može povećati apetit, stimulirati masne stanice i usporiti metabolizam. Pesticidi na povrću i voću, čak i male količine, mogu poremetiti razine hormona i usporiti mršavljenje ili čak pospješiti debljanje.

Rješenje: Danas je teško znati pravo porijeklo proizvoda, ako nisi sigurna odakle dolazi to voće i povrće - peri ga vrlo detaljno, čak i one namirnice čiju koru nećeš jesti jer se guli. Stručnjaci preporučuju da ih potopiš u velikoj posudi vode na nekoliko minuta, a zatim ispereš ispod tekuće vode. Za citrusno voće i drugo slično povrće i voće koje ima grublju koru, upotrijebi mekanu četku.

Caj-Crni-Detoks | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Detoksikacije

Detoksikacija je česta taktika osoba koje žele na brzinu izgubiti nekoliko kilograma. Ali, većina te težine su voda i mišići. Kada tijelu uskraćuješ nutrijente koji su mu potrebni i konzumiraš premalo kalorija i potrebnih proteina, tvoje tijelo će početi razgrađivati mišićno tkivo i prebaciti se u mod "preživljavanja" čuvajući masne naslage. Uz sve to, na kraju, kada ponovo počneš normalno jesti vratit će ti se svi kilogrami, ako ne i više zbog izgubljene mišićne mase.

Rješenje: Jednodnevna detoksikacija je u redu, no sve više od toga izbjegavaj.

Glumica Mia Anočić Valentić otkriva kako je smršavjela 15 kilograma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.