Dijeta Dijetni savjeti 29. studenoga 2016.

Potiču li jabučni ocat, zeleni čaj i kokosovo ulje mršavljenje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si odlučila krenuti na dijetu te proučiti savjete za mršavljenje, sigurno si negdje pročitala informaciju da se jabučni ocat, zeleni čaj i kokosovo ulje preporučuju za detoksikaciju te navode kao najbolji saveznici u borbi protiv kilograma.

Mi smo se zapitali je li to baš tako i ima li možda konzumacija navedenih namirnica određene nedostatke. Stoga, u nastavku pročitaj nekoliko činjenica o navedenoj hrani.

Jabučni ocat

Nakon velikog broja studija, utvrđeno je da je na dijeti poželjno prije ručka ili uopće bilo kakvog konzumiranja hrane popiti jušnu žlicu jabučnog octa, što će rezultirati činjenicom da ćeš se prije zasititi i općenito manje pojesti od uobičajnog. Jedna od studija koja je objavljena u Journal od Functional Foods došla je do zaključka da samo mala doza jabučnog octa pomaže tvom organizumu da odmah dobije dozu 'šećera', odnosno poboljšava osjetljivost inzulina. S druge strane, nedostatak je što konzumiranje jabučnog octa, koji je jako kiseo, može iziritirati grlo i oštetiti zubnu caklinu.

Pravi recept s jabučnim octom za učinkovito mršavljenje

Zeleni čaj

Zeleni čaj je moćan antioksidans i preporučuje se u borbi protiv kilograma, ali i osjećaja iscrpljenosti. Naime, u jednoj studiji koja je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, ispitanici koji su pili zeleni čaj svakodnevno, tijekom tri mjeseca izgubili su nekoliko kilograma i više masnoća nego grupa koja je konzumirala čaj bez ekstrakta zelenog čaja. Zašto? Zeleni čaj je bogat katekinom, posebnim antioksidansom koji se bori protiv raka i upala, ali i s masnoćama. Ukratko, katekin ti može pomoći da brže sagorijevaš kalorije i masnoće.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kokosovo ulje

Nekoliko studija došlo je do zaključka da konzumiranje samo 30 mililitara kokosovog ulja u periodu od jednog do četiri mjeseca može i te kako koristiti, odnosno da možeš lakše skinuti nekoliko centimetara u struku. Ujedno je poznato po srednje lančanim trigliceridima, koji se probavljaju brže nego druge masnoće zasićenog tipa. Kokosovo ulje je bogato zasićenim masnim kiselinama, ali također ima i puno više kalorija – oko 115 kalorija u jednoj jušnoj žlici.

Kokosovo_Ulje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otkrij 9 vrsta masnoća koje ne debljaju

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      matija3

      Kokosovo ulje i zeleni čaj korištenje nekih 6 mjeseci smršavio sam 34 kg :)

    • Default avatar -
      Deleted user

      Što se tiče jabučnog octa, prošle godine sam pila svako jutro: 0,5 dcl domaćeg jabućnog octa, žlicu meda i pola čaše vode, sve skupa pomiješano. Pila sam dugo jer sam popila sama bocu od 2 l jabučnog octa. Nisam smršavila ni grama, niti mi se struk stanjio, a stalno sam na nekim restrikcijama što se tiče prehrane. Hoću reći: uglavnom pazim šta jedem, koliko, i u koje vrijeme, a jabučni ocat sam počela koristiti kao pomoćno sredstvo, međutim, nije se iskazalo u mom slučaju.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.