Dijeta Dijetni savjeti 11. travnja 2018.

Proljetne namirnice koje će te zasititi i pomoći u mršavljenju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se još osjeća zima u pokojem povjetarcu, proljeće je počelo dominirati vremenskim prilikama i sada je idealno vrijeme za rast sezonskog voća, povrća i bilja. Kako se uvijek najbolje hraniti u skladu s godišnjim dobom, mi ti donosimo popis najboljeg sezonskog jelovnika koji će te održati sitom i pomoći ti u mršavljenju.

Ovo niskokalorično proljetno povrće, voće i zeleno bilje pomoći će ti u ostvarivanju idealnog izgleda koji je bio malo na pauzi tijekom zime. 

Najbitnije je u procesu mršavljenja osjećati se sitom i energičnom, a većina ovog voća i povrća odličan je saveznik u mršavljenju jer je puno vode i vlakana što te čini dugo sitom bez prevelikog unosa hrane. 

Proljetni_Grah_Jecam Možda te zanima... Crni grah, ječam i klice: Proljetno čišćenje počinje iznutra Zdravlje Bodega_Zadnji Možda te zanima... Mršavljenje i proljetno (pro)čišćenje Dijeta

"Vlakna se ne probavljaju, već pomažu 'pogurati' hranu kroz tvoj probavni sustav", objašnjava Amy Goodson, registrirana dijetetičarka i nutricionistica za portal Prevention. "Zbog ovoga, hrana s visokim udjelom vlakana usporava probavu i pomaže ti zasititi se brže i eventualno ti pomoći jesti manje" (naravno, tu sve ovisi o tebi, hoćeš li se zaustaviti onda kada bi trebala).

Ovakva hrana ujedno je i manje kalorična od druge, objašnjava Kristin Smith, registrirana dijetetičarka.

Mladi krumpir

Puni su vode i vlakana (skoro 4 grama u samo jednom komadu), a možeš ih skuhati ili ispeći s malo maslinovog ulja i začina. Istraživanja su pokazala kako je kuhani mladi krumpir hrana kojem se najbrže možeš zasititi, i iznenađujuće, pomoći si u mršavljenju. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Grašak

I mahunarke i grašak su dobra opcija za proljetno čišćenje. Samo jedna šalica graška ima 8 grama vlakana u sebi, a možeš ga dodati u juhe, jela sa žitaricama, uz pečenu piletinu ili puretinu i slično. 

Artičoke

Poput graška, srca artičoki imaju oko 8 grama vlakana po šalici, a također su pune vitamina C i magnezija koji dokazano pomažu kod srčanog zdravlja. Pripremi ih na pari pa dodaj salati ili napravi pire uz dodatak bijelog graha, maslinovog ulja i limunovog soka. 

Baby špinat

U ček 3 velike šalice ima samo 20 kalorija, a pun je vode. Savršen je dodatak salati, omletu, sendviču ili sjeckan u umaku s grčkim jogurtom, fetom i bosiljkom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svježe bilje

Zeleno lisnato bilje poput peršina, bosiljka, korijandera, vlasca i zmijine trave kriju nevjerojatno puno okusa i jedva da imaju kalorija. Odlični su ako želiš smanjiti udio soli pa ih složi u salati s malo maslinovog ulja, mente, limuna, feta sira, piletine ili tofua

Šparoge

Ove proljetne biljčice daju čak 3 grama vlakana u samo 27 kalorija. U jednoj šalici daju čak 16% preporučenog dnevnog unosa željeza što tvome tijelu daje energiju i pomaže mu boriti se protiv zaraza i infekcija. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komorač

Također pun vodom, sjeckani komorač u samo jednoj šalici ima 27 kalorija. Pomaže kod nadutosti, a odličan je u salatama s jajima i tunom. 

Jagode

Zaželila si se šećera? Grickaj jagode jer imaju samo 53 kalorije u jednoj šalici i 3 grama vlakana. Najslađe su u travnju i lipnju.

Rotkvica

Odlične su kada ti se jede nešto hrskavo, pune su vode, vitamina C i imaju jako malo kalorija - tek 19 u jednoj šalici (sjeckane).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Marelice

Još jedno proljetno voće koje će ti ugasiti žeđ za slatkim. U samo jednoj marelici kriju se 3 grama vlakna, a jedna šalica sjeckanih marelica ima samo 74 kalorije

Mladi luk 

Savršen su izbor kada se želiš zasititi nečim što ima malo kalorija, a puno okusa. Igraj se s receptima pa ih probaj grilane ili ih stavi na zdravu pizzu.

Proljetne zelene salate

Sada je sezona puterice i radiča, kada imaju najslađi okus. Možeš pojesti i cijelu zdjelu ovih salata s nekim finim dresingom bez imalo grižnje savjesti. Ako ti ih je dosadno tako jesti, napravi od njih zdravu verziju tortilja, tako da u njih zamotaš puretinu i sir

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Oboljeli od artritisa trebali bi ograničiti korištenje ulje od suncokreta, šafranike, kukuruza, soje i sjemenki grožđa, jer oni imaju veći omjer omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline od drugih ulja

Potočarka

Osobni sezonski favorit, a najbolja je uz malo bučinog ulja. Paše uz sva jela te je prepuna vitamina i minerala (vitamina A, C, kalcija, folne kiseline...).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.