Dijeta 24. svibnja 2019.

Još uvijek nije kasno: Najbolje vježbe i namirnice koje smanjuju trbuh

Foto: Thinkstock Određene strategije definitivno mogu pomoći u gubljenju masti na trbuhu i minimiziranju dobitka dodatnih kilograma, sve dok ciljaš na dosljednost i usredotočiš se na održavanje zdrave prehrane uz aktivniji životni stil
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda se datum tvog odlaska na more opasno približio te misliš da je besmisleno da se sada podvrgavaš dijeti ili vježbama kako bi tvoj trbuh bolje izgledao na plaži, ali varaš se. Ako se budeš pridržavala sljedećih savjeta, već za nekoliko dana smanjit će ti se nadutost i osjećat ćeš se bolje, a ako ustraješ, kroz nekoliko tjedana opseg struka će ti biti nekoliko centimetara manji.

"Umjesto tri velika obroka, pokušaj jesti pet manjih jer veliki obroci nepotrebno opterećuju probavu. Stručnjaci se slažu kako preskakanje obroka, gladovanje, upotreba laksativa i tableta za mršavljenje nije preporučljivo. U postizanju ravnog trbuha pomaže gubitak viška kilograma, ali na zdrav i uravnotežen način", objašnjava Mirja Jošić, nutricionistica. Najčešći uzrok nadutog trbuha su plinovi koji se stvaraju u crijevima, a dobra vijest je da se nastanak ove pojave može ublažiti i izbjeći.

Losos_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

"Premalo vlakana u prehrani i tekućine te niska razina tjelesne aktivnosti dovode do konstipacije koja uzrokuje nadutost. Ljeti se više znojiš i gubiš sol koju je potrebno nadoknaditi hranom, a ako želiš ravan trbuh trebaš paziti da ipak ne pretjeraš s njezinim unosom. Sol uzrokuje zadržavanje vode u organizmu što pridonosi osjećaju nadutosti. Mnogo namirnica sadrži skrivenu sol, a to su primjerice juhe iz vrećice, paštete, slane grickalice itd. Kod prekomjernog unosa gaziranih pića može se dogoditi da zrak ostane zarobljen u crijevima pa stoga izbjegavaj gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umjesto njih pij ohlađeni čaj od mente koji umiruje probavu i smanjuje nadutost u crijevima", tumači nutricionistica.

Deset namirnica za ravan trbuh

Primjer jelovnika za ravan trbuh

  • Doručak - kuhano jaje, tost
  • Međuobrok - orašasti plodovi
  • Ručak -  riba i krumpir pečeni u pećnici
  • Večera - piletina s grilla i svježa sezonska salata

ABS dijeta za ravan trbuh

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.