Dijeta Dijetni savjeti 18. listopada 2018.

Sok od aloe vere pomoći će ti da češće posjećuješ WC?

Wc-Piski
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svako malo neka nova namirnica ili biljka proglasi se ultimativnom opcijom za gubitak suvišnih kilograma. Sada je na red došla ale vera, a njezini pobornici tvrde da može ubrzati metabolizam, regulirati probavu i doprinijeti sagorijevanju masnoća i kalorija. Pa krenimo redom i provjerimo što aloe vera može, a što ne može.

Što je sok od aloe vere?

Aloe vera je biljka iz porodice ljiljana, mesnata je i jednostavna za uzgoj, a unutar svojih listova skriva tekućinu ljekovitih svojstava. Svaki list spomenute biljke sadni gel koji se može koristiti za liječenje, opekotina ili rana. A sami listovi mogu se pretvoriti u sok ili osušeni uzimati kao laksativ, prema National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) iz SAD-a.

Je li sok od aloe vere zdrav za piće?

Aloe vera sadrži polifenole, koji su tip antioksidanta, kaže nutricionistica Beth Warren, osnivačica Beth Warren Nutrition i autorica knjige "Tajne kosher djevojke". Istraživanja pokazuju da također sadrži vitamine A, C, E, kao i vitamin B i protuupalne enzime i biljne sterole te bi se prema tome u teoriji mogla smatrati zdravom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 
Ali postoje dvije različite vrste soka od aloe vere. Sok, koji se dobiva iz gelaste substance unutar lista biljke  i koja se miješa sa šećerom i vodom te sok dobiven od cijele biljke. Sok dobiven od gela, poznat i kao aloe voda, može sadržavati dosta šećera aloe vera, kaže Warren. Neke verzije sadrže gotovo šest čajnih žlica šećera, kako bi sok bio ukusniji, a to ga onda čini nezdravim, zaključuje nutricionistica i dodaje da mu sav taj šećer oduzima laksativnu komponentu.

"Sok od cijelog lista aloe vere, često se prodaje kao dodatak prehrani u trgovinama zdrave hrane s naglaskom da doprinosi  gastrointestinalnom zdravlju i redovitoj probavi (zahvaljujući laksativnim svojstvima) te se treba koristiti prema uputama, obično u malim količinama", kaže Warren.

Pomaže li aloe vera u mršavljenju i je li je dobro koristiti u tu svrhu?

"Istina je da sok ale vere doprinosi boljoj probavi, a to će rezultirati i manjim brojem kilograma na vagi. Ali pri tom treba imati na umu da se tu uglavnom radi o gubitku vode iz tijela. Međutim to nije način za dugoročan i trajan gubitak kilograma, a ako se uzima sok od ale vere koji je pun šećera i koristi ga se redovno u tom slučaju može doći i do povećanja težine", objašnjava Warren.

Aloe_Vera Možda te zanima... Snažan laksativ iz prirode: Eliksir za probavu od aloe vere Zdravlje Gweneth Možda te zanima... Gwyneth voli sok od aloe vere! Ljepota i relax

Prema Warren korištenje laksativa u svrhu mršavljenja je znak da ta osoba ima neuredne prehrambene navike i naglašava da je zdrava prehrana uz vježbanje jedini pravilan način mršavljenja. Objašnjava da ako je nekome nužna pomoć za pražnjenje crijeva  treba kupovati  pripravke koji sadrže samo aloe veru, vodu i eventualno limun jer svi drugi sastojci, a osobito šećer su štetni.

"Bitno je držati se uputa o načinu doziranja i konzumacije jer prevelike količine mogu uzrokovati proljev i grčeve u trbuhu. Uzimanje velikih količina u laksativne svrhe može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice, uključujući oštećenje bubrega", rekla je Warren.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.