Fitness Vježbe za mršavljenje 10. studenoga 2017.

Daleko od gradske vreve: Naše čitateljice otkrivaju koje su čari trekinga

Foto: Treking liga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Živjeli u gradu ili izvan njega, svakome od nas dobro dođe mali predah od posla, stresa i želja za „isključivanjem“ od gradske svakidašnjice i uobičajenih irelevantnosti te okretanje prirodi i društvu. Naše čitateljice Ana, Mateja i Morana otkrivaju nam čari trekinga koje će te sigurno zavesti u nove pustolovine

Kuda sve možeš na treking?

Budući da smo te sreće da živimo u zemlji koja, unatoč svojoj omanjoj veličini nudi a ma baš sve - od slavonske ravnice preko zagorskih brežuljaka i planinskih uzvisina pa sve do kristalno čistog morskog plavetnila – bila bi šteta to ne iskoristiti. Jedan od načina spajanja ugodnog s korisnim svakako je jednodnevni ili višednevni boravak na čistom zraku i u ugodnom društvu i izvrsnoj atmosferi uz puno smijeha.

Izlet630 Možda te zanima... Top 5 ideja za izlete za užitak i jačanje svijesti o važnosti ekološkog ponašanja Eko

Voljeli trčanje, laganu šetnju ili pak spontano lutanje po žumberačkim proplancima, otočkim bespućima i šumskim puteljcima treking i/ili trail udovoljit će i najzahtjevnijima.

 | Author: Treking liga Foto: Treking liga

Razlika između orijentacijskog i planinskog trčanja

Osnovna razlika između ta dva pojma je što je treking kombinacija orijentacijskog i planinskog trčanja u kojoj prije utrke svi natjecatelji dobiju kartu terena s već ucrtanim kontrolnim točkama (na kojima vas čekaju ljubazni i nasmiješeni organizatori sa spremnom okrepom u obliku keksa, narezanog i pripremljenog voća, grickalica, raznih pića, a u ponekim slučajevima ćevapa, kotlovine, kobasica i domaćih narezaka) koje se moraju zadanim redoslijedom proći. Stazu je (koja se sastoji od šume ili nekog drugog off road terena) potrebno prijeći u zadanom vremenskom okviru i, ako je moguće, sa što manje nepotrebnog lutanja.

 | Author: Treking liga Foto: Treking liga

Samo umjereno

Kod traila su planinarske staze već označene te poznavanje snalaženja na karti nije neophodno.

Umjereni treninzi i prilagođena prehrana nekoliko dana prije utrke trebali bi biti dovoljni da utrku završite unutar limita, no ukoliko želite ostvariti bolje rezultate, preporučujemo redovite treninge malo duže vrijeme. Ako ne trenirate redovito i tek ste krenuli s treking utrkama, ne precjenjujte svoje mogućnosti, već zauzmite lagani tempo, po potrebi predahnite i jednostavno uživajte u prizorima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

 | Author: Treking liga Foto: Treking liga

Povedi i prijatelje

Odlasku na treking bit će vam zahvalni ne samo vaši tijelo i um, već i prijatelji koje ćete odvući od uobičajenih i rutinskih vikend kava.

Osim toga, na taj način dajete doprinos održivom turizmu i izvan sezone na otocima, ali i kontinentalnim dijelovima u kojima sudjeluje cijela lokalna zajednica. U nekim slučajevima prijevoz i smještaj su organizirani, a u onim drugima dovoljno je imati Facebook stranicu i povezati se s drugim ljubiteljima ovih sportskih aktivnosti. Jer, kad se male ruke slože, sve se može!

Sve potrebne informacije o lokacijama i raspored svih utrka možete naći na: http://www.outdoor.hr/treking-liga.

 | Author: Treking liga Foto: Treking liga

Mi smo probale, zaljubile se i jedva čekamo nove pustolovine! A vi, što još čekate? 

Možda te zanima... Kako se pripremiti za planinarenje te koliko kalorija sagoriš u jednoj turi? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.