Fitness 26. rujna 2017.

Fitness nakon pedesete - koje vježbe da, a koje ne?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ostati fit i u dobroj formi nakon pedesete nije teško kako se čini. Novi trendovi u hrvatskim teretanama orijentirali su se na ljude u najboljim godinama, a stručni treneri, poput Marka Malekovića iz Fitness Forme, pomažu im razviti te sposobnosti programima poput Senior i 50+ fitnessa.

Senior fitness osmislio je trener Marko Maleković, diplomirani kineziolog i maser s iskustvom rada sa starijim osobama. 

Kroz tri termina tjedno, u programu se odrađuju funkcionalne vježbe za razgibavanje i jačanje mišića vrata i kralježnice, kukova, prsnog koša, koljena i stopala. Vježbe su posebno prilagođene mogućnostima polaznika i ciljano osmišljene kako bi povećale opseg pokreta zglobova, mišićnu snagu i izdržljivost, poboljšale i olakšale kretanje, očuvale uspravan položaj tijela i smanjile ili uklonile bolove te podigle opću kvalitetu života starijih osoba.

Možda te zanima... Kako koža stari u 40-im, 50-im i 60-im te što joj treba? Ljepota i relax

Kako je sve počelo?

Ideja o fitnessu za starije, kaže Marko, započela je radom u teretani.

"Česti dolasci starijih osoba koji su željeli nekakav oblik rekreacije primjeren njihovom zdravstvenom stanju, a kako sam diplomirani kineziolog te ujedno i student fizioterapije u suradnji s Fitness Formom smo došli do zaključka kako je to u biti neophodno, a ujedno i osvještavajućeg karaktera za naše seniore. Kako najbolje osvijestiti osobu nego mu pokazati i dokazati da ima smisla to što radi i tako nastaje Senior fitness." U ovoj dobi tjelovježba je iznimno bitna jer pospješuje cirkulaciju, što pozitivno utječe na cijeli organizam. "Treninzi su umjerenog intenziteta, prvenstveno usmjereni ka prevenciji te naprednijoj rehabilitaciji od mogućih ozljeda, tj. jačanje mišića kako bi što bolje osigurali stabilizaciju tjelesne posture."

Prilagođeni svima

U Fitness Formi dva su programa za osobe u najboljim godinama, no svaki je poseban na svoj način. Marko kaže da se razlikuju u cilju treninga: dok je Senior fitness rehabilitacijsko-prevencijskog karaktera, 50+ fitness unaprjeđuje sposobnosti koje su same po sebi na prihvatljivoj razini.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tako da ovisno o svojoj dobi i sposobnostima, osoba se može upustiti u ovakve vrste tjelovježbe bez straha od ozljeda. Dobna granica u kojoj se mora prestati s tjelovježbom ne postoji, kaže trener, ali se intenzitet aktivnosti i vrste vježbi moraju prilagoditi grupi vježbača.

To može potvrditi i gospođa Dubravka Majić Trzun, polaznica programa Senior fitness, koja je redovita na sva tri treninga tjedno. Nakon automobilske nesreće, nije se mogla više koristiti jednom rukom kao prije, a kaže da joj Marko "vrlo ciljano i profesionalno pomaže i prilagođava vježbe".

Za vježbe kaže da su sve potrebne u održavanju kondicije, a intenzitet je umjeren, što joj također odgovara. Nakon treninga odradi još 10 - 15 minuta na spravama, jer kako kaže, "ja sam štreber, a dečki mi onda pomognu namjestiti i prilagoditi sprave."

"Vježbe su prilagođene tako da se izvode u mjestu, sjedećem položaju i ležećem položaju. O sposobnostima samog vježbača ovisi visina intenziteta. Intenzitet vježbač sam dozira uz instrukcije trenera što i kako raditi da bi osjetili određeni mišić, te što nepravilno radi, kao i korekciju istog." - nastavlja Marko.

Čime se u teretani smiju koristiti osobe preko 50 i više godina?

Čak i nakon pedesetih godina ne treba zazirati od korištenja raznih pomagala u teretani. 

"Osobe 50,60 i više godina mogu koristiti gotovo sve od slobodnih utega, sprava te raznih rekvizita za treniranje. Bitno je oprezno dozirati opterećenje i prilagoditi sposobnostima pojedinca kao i izbjegavati vježbe koje opterećuju zglobove vježbača. Potrebno je više usmjeriti pažnju k izolirajućim vježbama."

Potrebno je podići svijest

Temeljna ideja ovih programa jest održavanje normale funkcije organizma: "Čovjek je stvoren za kretanje, inteligencija nas tjera da si sve olakšamo, ali kretati se i dalje moramo bar u nekom obliku, kako bi naš organizam bio u homeostazi, minimalnu količinu aktivnosti mu moramo osigurati."

Marko je zadovoljan posjećenošću treninga, ali napominje da u "Lijepoj Našoj osviještenost nije na razini drugih zemalja EU. Tako da cilj imamo, kvalitetan program imamo, vrijeme imamo, tako da trend fitnessa za starije ide u pravom smjeru."

Možda te zanima... 7 stvari koje trebaš raditi u 30-oj kako bi bolje živjela u 50-oj Psiha i seks
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      DEBELAKRAVA

      IMAM 60 GODINA ORONULA SAM PIZDA MI SE OBISILA I NE SLAŽEM SES OVIM VAŠIM SRANIJIMA ŠTATU ŠPIŠETE OČU SVOJ NOVAC NATRAK

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.