Fitness Vježbe za mršavljenje 21. veljače 2018.

Fitness savjet tjedna: Kako pravilno odabrati ciljanu težinu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izabrati svoju ciljanu težinu prvi je korak usješnog programa mršavljenja. Zacrtani cilj će ti pomoći u dostizanju željene težine i izgleda kojem težiš. Tvoja ciljana težina može se i mijenjati tijekom procesa mršavljenja, ali najbitnije je biti realističan u odabiru i odabrati onu koju misliš zauvijek održavati.

Kako ne bi bilo jo - jo efekta, naglog i nezdravog mršavljenja, ili pak izgladnjivanja koje će dovesti do ponovnih prejedanja, u mršavljenju je bitno postavili svoju ciljanu težinu

Nemoj pretjerivati pri njenom određivanju, te također uzmi u obzir da mršavljenje uz vježbanje podrazumijeva i porast mišićne mase, koja će se isto pokazivati na vagi - to ne znači da se debljaš ili stojiš na mjestu, nego da ti mišići rastu kako bi uspješno uklonili sve masne naslage kojih se u želiš riješiti. 

Zato obrati pozornost na sljedeće stvari kod postavljanja svoje idealne ciljane težine:

Tvoja povijest vaganja 

Možda si zadaš cilj da konačno uđeš u veličinu 32, no pitanje je - jesi li ti ikada bila broj 32? Tu dosta ovisi i tvoja građa i geni, jer ako prirodno imaš veliku guzu, koliko god da smršaviš morat ćeš nositi određeni broj hlača.

Nemoj se ni pokušati 'riješiti' svojih oblina, one su tvoji ukrasi i moraš biti ponosna na njih. Više se koncentriraj na to kako izgubiti vodu, centimetre u struku i ostatku tijela koji su opušteni ili nisu oblikovani

Koliko si spremna na TRAJNU promjenu?

Kao što sam već spomenula, ako izgubiš 3 kilograma u 5 dana izgladnjivanjem, to nije trajno rješenje za tebe i nećeš dugo održati tu težinu. Razmisli o tome koliko će ti se dati ostati, npr. na dijeti bez unosa ugljikohidrata - je li ona nešto čega se možeš držati do kraja života ili je pak bolje pronaći neku zlatnu sredinu sa zdravom prehranom u koju ćeš uključiti sve vrste namirnica, samo paziti na količinu i kvalitetu?

Možda te zanima... Potezi rukama i nogama iz borilačkih vještina 'pale' kalorije Fitness Možda te zanima... Fitness savjet tjedna: Skip kao kardio interval između vježbi snage Fitness

Budi strpljiva, trajna promjena ne dolazi u kratkom roku, da je tako lako, svi bi bili sretni svojim izgledom i mijenjali svoje tijelo u roku nekoliko dana bez po' muke. Zvuči malo idealistično, zar ne?

NAVIKE se mijenjaju godinama, danas ćeš prestati toliko često posjećivati pekare, sutra ćeš smanjiti s gaziranim slatkim pićima, sljedeći ćeš tjedan pojačati treninge, i tako malo po malo dok ne ovladaš svim segmentima svoje dijete i vježbanja - a to će ti pomoći riješiti i druge, naizgled nepovezane probleme (obiteljske, ljubavne, poslovne...) jer ćeš biti snažnija i sposobnija na svim područjima svog života kada dokažeš sama sebi da možeš.

Što znanost kaže?

Index tjelesne mase može dobro doći kod izračunavanja zdrave težine, a ona bi prema nekim stručnjacima trebala biti između 18.5 i 24.9. No, to je vrlo individualno.

Svoju indeks tjelesne mase izračunaj ovdje, na našem BMI (body mass index) kalkulatoru.

Ne postoji magični broj

Svakodnevno variranje težine ovisi  i o tvom unosu vode te rastu mišićne mase (zato se nije loše vagati svaki put u isto doba dana). Kreni prvo s nekim početnim, realnim ciljem, a pritom uzmi u obzir i kako ti se tijelo mijenja, je li čvršće i više oblikovano ili trebaš pojačati dijetu i vježbanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dletere

      Tablete za mršavljenje - https://bit.ly/2Fh1NJR Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.