Fitness Istrči do kraja 02. srpnja 2018.

Na ovim popularnim utrkama još stignete sudjelovati

Foto: Freepik

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Saznajte kad i koje maratone možete trčati u Hrvatskoj ove godine te na kojim se kraćim popularnim utrkama možete dobro zagrijati za taj velik trkaći izazov

Svaka čast sprinterima na kojima je uvijek najveća pozornost javnosti, ali maraton je ipak atletska disciplina koja najviše zadivljuje. Još je impresivnije kad se u taj podvig upuste ljudi koji nisu profesionalni sportaši nego napredni i potpuni amateri. Donosimo stoga pregled (polu)maratona u Hrvatskoj koji nam predstoje do kraja godine i kao bonus još pokoju kraću utrku za zagrijavanje.

Na početku tri zdravorazumska savjeta koja znamo smetnuti s uma:

  • objektivno procijenite svoje mogućnosti
  • na vrijeme se počnite pripremati
  • počnite s manjim utrkama.

Slijedi izbor lokacije maratona, pri čemu možete izabrati onaj blizu svoga mjesta stanovanja i tako iskoristiti „prednost domaćeg terena“. U svakom slučaju preporučuje se izabrati okružje koje će vas psihički dodatno motivirati i izvući maksimum iz vašeg organizma. Osnovni su stadiji treninga:

  • bazna kilometraža: povećavajte svoju tjednu minutažu postupno trčanjem tri do pet puta tjedno
  • trčanje na duge staze: duge utrke trčite svakih 7 do 10 dana da bi se tijelo postupno prilagodilo na dulje staze
  • ubrzanje: vježbajte u intervalima i u tempu, to će povećati vaš kardiovaskularni kapacitet
  • odmor i oporavak: odgovarajući odmor sprečava ozljede i mentalno izgaranje.

Osnovna oprema

  • Tenisice: trebaju biti lagane te amortizirati opterećenje kojem su izloženi koljena i gležnjevi
  • Čarape: ne preporučuju se pamučne jer jednom kad se smoče one ostaju mokre, a i zimi bi vam moglo biti hladno u njima
  • Kratke hlačice ili tajice: vrijedi isto kao i za čarape; za dugo trčanje osobito se preporučuju kompresijske tajice jer poboljšavaju cirkulaciju te smanjuju vibraciju mišića i mogućnost ozljeda
  • Top za trčanje: poželjni su sintetički materijali koji će trkača štititi od vrućine i vlage te stegnuti mišiće
  • Hrana i piće: ugljikohidrati s visokim glikemnijskim indeksom u ovom su slučaju najbolji jer brzo oslobađaju energiju
  • Ovisno o vremenskim prilikama: kapa, rukavice, sunčane naočale, krema za sunčanje

 | Author: adidas Foto: adidas

Konačno, evo na kojim popularnim utrkama u Hrvatskoj još stignete sudjelovati do kraja godine. Većina njih ima varijante za različite uzraste te kraće i dulje rute, tako da sigurno možete pro naći nešto za sebe. Prije izbora obratite pozornost i na konfiguraciju staze (usponi itd.), a ne samo na njezinu duljinu. 

Risnjak Trail (7. srpnja 2018.)

Postoje dvije varijante ove trke koja se trči kroz Nacionalni park Risnjak, 30 i 16 kilometara. Prijaviti se možete na službenoj stranici.

Istrian Wine Run (1. rujna 2018.)

Na ovoj utrci ima više iskušenja nego na ostalima, naime tijekom trke posjećuju se vinski podrumi. U ponudi su maraton, polumaraton i štafeta (3 x 7km). Ovdje provjerite detalje.

Učka Trail (8. rujna 2018.)

Trkačko događanje u ovom nacionalnom parku ima tri rute: Green (42 km), Blue (31 km), Perun (16 km), a start i cilj su u Mošćeničkoj Dragi. Ako ste zainteresirani, saznajte više.  

Ston Wall Marathon (23. rujna 2018.)

Nakon Kineskog zida, stonske zidine najdulji su sačuvani fortifikacijski sustav u svijetu. Utrka na njima namijenjena je odraslima i trči se 42,125 metara. Više informacija pronađite ovdje.

Valamar Trail (29. rujna 2018.)

Planinska utrka za odrasle dolazi u obliku ultramaratona, ali i još četiri kraće utrke. Start i cilj su u Rapcu, a ovo je službena stranica s najvažnijiim informacijama. 

Novigrad Cittanova Run (13. listopada 2018. – datum još nije potvrđen)

Na ravnoj stazi u Novigradu prošle godine održavale su se tri utrke, na ovoj stranici provjerite raspored ovogodišnjih trka.

Zagrebački noćni cener (4. studenog 2018.)

Kao što joj ime kaže, ova noćna utrka ima stazu dugu 10 kilometara. Trči se centrom Zagreba i sudjeluju različite dobne skupine, a detalje pogledajte ovdje.

Zagrepčanka 512 (8. prosinca 2018.)

U svijetu utrke stepenicama nisu rijetkost, a najpoznatija je ona na 1576 stepenica Empire State Buildinga. Najviša zagrebačka zgrada Zagrepčanka ima ih samo 512. Ovdje možete naći obrazac za prijavu.

Zagreb Advent Run (prosinac 2018.)

Možda niste znali da popularni Zagrebački advent uključuje i istoimenu utrku, valjda da potrošimo sve kalorije koje smo pojeli. Datum ovogodišnje još se ne zna, a lanjsku trasu pogledajte na službenoj Facebook stranici toga događanja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.