Fitness Vježbe za mršavljenje 25. rujna 2018.

Ove jeseni ojačaj svoje tijelo uz 9 fitness savjeta

Foto: Jeftinije.hr/ Bigstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Niže jesenske temperature, sve kraći dani i sezonska promjena prehrane nam vrlo vjerojatno neće olakšati vježbanje i održavanje fitnes rutine s kojom smo započeli ovog proljeća ili ljeta.

Ipak, ne smijemo dopustiti da nam teško stečene navike propadnu tek tako – napravite i razradite plan vježbanja (i držite ga se!) koji će vas podsjećati na zadane ciljeve.Rezultat? Savršena forma i utrenirano tijelo baš na vrijeme za zimske praznike.

Donosimo vam 13 zlatnih pravila s kojima vježbanje ove jeseni neće biti naporno ni dosadno. Pripremili smo najbolje prijedloge za kišno i tmurno vrijeme, nekoliko savjeta vezanih uz izbalansiranu sezonsku prehranu i nekoliko prijedloga vježbi koje možete raditi praktički bilo kada, čak i dok ste na poslu ili gledate televiziju. Krenimo redom!

Pronađi najbolje doba dana za trening

Tijekom ljeta mnogi svoj trening žele odraditi rano ujutro kako bi izbjegli veliku vrućinu, a kako vrijeme postaje sve hladnije, trening prebacuju u popodnevne sate poslije svih svakodnevnih obaveza. Kako bi otkrili kada vam najviše odgovara odraditi trening, isprobajte različite termine. Obratite pažnju i na to kako se osjećate nakon treninga – jeste li puni energije ili iscrpljeni i umorni? Otkrijte koje doba dana vam najviše odgovara i svoje treninge uvijek odrađujte tada.

Neka vremenska prognoza ide u tvoju korist

Iako promjena sezone, rana jesen je zapravo idealna za brojne aktivnosti na otvorenom. Još uvijek je dovoljno toplo za planinarenje, vožnju bicikla ili večernju šetnju u parku. Iskoristite to vrijeme i provodite ga vani. Svježi zrak dobar je za vaše tijelo i puno je ugodniji za trening od ne tako davnih ljetni vrućina.

Postavi ciljeve

Ciljevi nam pomažu zadržati fokus pa svakako postavite nekoliko ciljeva i ove jeseni. Možda želite trenirati za polu maraton ili detaljnije pripaziti na raspored i plan obroka ili želite redovito vježbati tri do pet puta tjedno. Neovisno o cilju, zapišite ga i probajte ga se držati što je više moguće. U ovom koraku vam znatno može pomoći sportski sat s kojim ćete pratiti svoj napredak i približavanje cilju.

Postavi realne ciljeve

Treninzi će za vrijeme zimskih mjeseci vrlo vjerojatno biti neugodniji nego tijekom ljeta, nemojte očekivati savršenstvo. Ako postavite previsoke ciljeve veća je mogućnost razočarenja i odustajanja od treninga, nemojte dopustiti da se to dogodi. Prihvatite mogućnost da ćete ponekad morati otkazati trening zbog loše prognoze ili pretrpanog rasporeda.

Uključi vježbe visokog intenziteta

U ovo doba godine život je prilično užurban, vrijeme treba podrediti poslovnim i privatnim, obiteljskim obvezama i može se činiti da je prilično nemoguće odrediti sat ili dva za trening i to još nekoliko puta tjedno. Kratki kardio trening visokog intenziteta, popularno znan kao HIIT trening, idealan je za sve pretrpane rasporede – vježbe možete odraditi u manje od 30 minuta i praktički bilo gdje, a visoki intenzitet intervala pomoći će vam da postignete i zadane ciljeve – da smršavite i budete fit.

Hrani se sezonski i ograniči unos alkohola

Prehrana je vrlo važan aspekt svakog treninga i fitnes rutine. Otkrijte sezonsko voće i povrće, redovito ga kupujte i konzumirajte svakodnevno. Izbjegnite velike kupovine gotovih proizvoda u supermarketima, a naučite izbjegavati i kvartovsku pekaru. Svoje obroke pripremajte od svježih i sezonskih namirnica i obavezno, ograničite unos alkohola. Možda je nedostižan cilj da u potpunosti izbacite alkohol, ali potrudite se da ga ograničite na povremenu čašu ti i tamo.

Vrijeme za TV pretvori u vrijeme za vježbanje

Svi smo skloni raditi ono što nam je najlakše pa bi bilo dobro da vam lokacija na kojoj ćete vježbati bude pri ruci. I da, pri tome mislimo na vaš dom. Neke vježbe rastezanja ili vježbe s utezima možete raditi i dok gledate omiljenu seriju na TV-u, a ako želite mir i izolaciju od ostalih ukućana, dovoljno je da među dodacima za mobitel potražite dobre slušalice. Trebat će vam naravno, i kvalitetna podna prostirka. Zahvaljujući brojnim aplikacijama i besplatnim YouTube kanalima možete odraditi vrlo zahtjevne i zabavne treninge i u svojoj dnevnoj sobi.

Uključi raznolike vježbe u svoju rutinu

Nemojte dopustiti da vam dosada sabotira zadani plan. Držite se isplanirane rutine, ali uvijek malo promijenite ili vrste vježbe koje unutar nekog treninga radite ili raspored kojim ih odrađujete na treningu. Priključite se ponekad satu fitnesa, ili otiđite jednom tjedno na sat joge, uključite povremeno i dužu turu biciklom ili malo zahtjevniju rutu prijeđite brzim hodanjem umjesto trčanjem.

Vodi dnevnik vježbanja

Istraživanja su pokazala da samo praćenje rezultata i rasporeda treninga rezultira donošenjem boljih odluka i kvalitetnijim načinima ishrane. Pratite svoje svakodnevne treninge i zapisujte što, kako i kada jedete. Redovito zapisivanje pomoći će vam da otkrijete i neke zdrave ili manje zdrave obrasce ponašanja koje kasnije možete korigirati i ispraviti. U praćenju vam, uz sportske satove i mjerače znatno mogu pomoći i neke od brojnih besplatnih aplikacija za pametne telefone.

Svoju opremu za sport i fitnes potraži u web trgovinama

Redovito treniranje i bavljenje bilo kojim sportom zahtijeva i određenu investiciju u prikladnu obuću, odjeću i potrebnu sportsku opremu. Kako kupovina nove sportske opreme ne bi bila prepreka za redovito treniranje i bavljenje sportskim aktivnostima, prije odluke o kupovini provjerite i usporedite ponude sportskih proizvoda i u web trgovinama.

Zahvaljujući popularnom online servisu Jeftinije.hr, na jednom mjestu se mogu usporediti proizvodi i cijene u više od 80 sportskih web trgovina. Od bezbrojnih modela tenisica za trčanje, funkcionalnog donjeg rublja, opreme za planinarenje, utega, fitnes sprava do pametnih satova, sportskih mjerača i svih modela pametnih telefona.

Pregledajte proizvode, izaberite trgovine u kojima ćete kupovati, a vrijeme koje ste uštedjeli potrošite na zabavan i kvalitetan trening.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.