Fitness 03. lipnja 2019.

Pet savjeta koji će tvoju vožnju biciklom učiniti korisnijom za tijelo

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju se ističu prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu. Ovo je prilika da, ako već nisi razmisliš o biciklu kao prijevoznom sredstvu, a prilikom vožnje ovo su stvari na koje trebaš obratiti pozornost da bi tvoja vožnja bila što ugodnija,a li učinkovitija:

Vožnja_Bicikla_1450X300_1 Možda te zanima... Kako sam izgubila 35 kilograma unosom masti i vožnjom bicikla! Dijeta
  • Glavu gore: Čak i kada osjetiš blagi umor, odupri se nagonu da spustiš glavu dolje kao da se predaješ jer to dovodi do drastičnog smanjenja unosa kisika i učinit će da se osjećaš još umornije nego što zapravo jesi, a da ne spominjemo kakva to može biti opasnost u prometu.
  • Lagano okreći pedale: Cilj je pedale okretati ujednačenim tempom. Potrebno je okretati pedale brzinom od oko 90 okretaja po minuti kako bi postigla maksimalan učinak, to je brzina pri kojoj će se tvoj metabolizam znatno ubrzati i tijelo će sagorijevati kalorije. Ipak nemoj okretati pedale previše brzo kako se ne bi brzo i umorila.

Biciklizam_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Budi čvrsta: Dok okrećeš pedale trudi se da gornji dio tvoga tijela ostane u stabilnom položaju, nemoj se ljuljate lijevo-desno, pogotovo ne kada si na usponu. Uvijek držite leđa ravno, a laktove malo savijene i opuštene, to će pomoći da se tvoje tijelo ponaša kao feder i umanji napor koji nastaje prilikom vožnje. Ruke drži u širini ramena i cijeli gornji dio tijela opušten jer će to smanjiti pritisak na donji dio leđa koji je najkritičniji i najlakše se zamara i povređuje.
  • Sjedni: Tvoja težina bi trebala biti savršeno raspoređena s oko 60 posto na sjedalu i oko 40 posto na guvernalu. Podesi visinu sjedala tako da su ti koljena tek blago savijena kada ti je stopalo na donjoj pedali. Najvažnije od svega je da se osjećaš udobno.
  • Ustani: Iako je vožnja u sjedećem položaju najkomfornija, ponekad je ipak potrebno da se odigneš sa sjedala, kao na primjer na visokim usponima, ne zaboravi da je sada sva težina prebačena samo na pedale tako da treba prebaciti u malo veću brzinu kako bi pravila manje okretaja. Uspravi se i držite stražnjicu iznad sica.

Biciklom do čvrstih i vitkih nogu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.