Fitness 13. prosinca 2017.

Ovaj sport će ti ojačati svijest o samoj sebi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako tražiš razlog zašto ove godine otići na skijanje, ima li boljeg od tvojeg zdravlja? Pripremi pancerice i skije jer ćeš, nakon što pročitaš naš članak, poželjeti krenuti već sutra

Za neke su prve pahulje snijega znak da je vrijeme za toplu odjeću, dekice i hibernaciju. Za druge, to znači da je vrijeme za izvaditi vosak, ulaštiti skije i 'zajahati' padine. Skijanje je odličan sport koji kombinira boravak u prirodi i fizičku aktivnost, ali i izloženost suncu, koje nam toliko nedostaje tijekom zime. Samo za tebe donosimo sve zdravstvene pogodnosti koje nam ovaj nevjerojatan sport pruža.

Jače kosti i zglobovi

Dok skijamo, koljena moraju podržavati našu težinu i izdržati tenziju koja se stvara dok jurimo nizbrdo. Na taj način ona postaju snažnija i čvršća. Isto tako, i naše kosti moraju izdržati taj napor, pa uslijed toga i one postaju jače i čvršće. Jače kosti i zglobovi znače i manju mogućnost od oštećenja ili bolesti poput osteoporoze u starosti. 

Postaješ fleksibilnija

Jačanjem kostiju i mišića, razvijaš i svoju fleksibilnost. Ne samo to, već ćeš na taj način izbjeći i bilo kakva buduća istegnuća ili ozbiljnije ozljede svojih mišića. Dobro istezanje prije svakog skijanja pomoći će i osnažiti tvoj abdomen i kukove, stoga uvijek posveti i neko vrijeme dobrom razgibavanju prije nego izađeš na padine.

Kardio trening bez premca

Prosječna osoba od 70ak kilograma u pola sata skijanja potroši oko 220 kalorija, što je vrlo dobra brojka. Ako se u obzir uzme i da tih pola sata prođe u zabavi vrlo brzo, skijanje se zbilja nameće kao odličan zimski kardio trening. Kad svemu tome dodaš i svjež zrak kombiniran s fizičkom aktivnošću, jasno je koliko je skijanje zapravo zdravo za tvoje srce i pluća. 

Osnažuje mišiće donjeg dijela tijela

Dok skijaš, konstantno si u položaju čučnja, pa nije ni čudno da ono osnažuje mišiće donjeg dijela tijela poput kvadricepsa, gluteusa i bedara. Rad na tim mišićima u teretani je često težak i naporan, ali dok skijamo, uživamo u prirodi oko nas te društvu naših prijatelja, pa ono karakteristično peckanje i zatezanje nećeš ni osjetiti. Ne brini se, zato ćeš rezultate sigurno osjetiti i vidjeti na svojim mišićima.

Poboljšava ravnotežu i torzo

Budući da se tijekom skijanja konstantno trudimo ostati uravnoteženi, naši mišići torza uključeni su cijelo vrijeme. To su mišići čija je glavna funkcija stabilnost zdjelice, povezivanje gornjih i donjih ekstremiteta te pomoć u disanju. Znači da skijanjem radiš i na mišićima bitnim za tvoju kralješnicu i poboljšavaš vlastitu ravnotežu. A budući da rijetko tko zbilja voli raditi vježbe poput curlova ili plankova, smatramo da je ovo idealan način da ove zime iskoristiš padine za malo rada na svom torzu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Fantastičan antidepresiv

Skijanje, kao i ostali sportovi, potiče mozak na oslobađanje kemikalija poput endorfina, adrenalina i serotonina, koji djeluju kao antidepresivi i poboljšavaju naše raspoloženje. Ne samo to, već i sam boravak na suncu poboljšava proizvodnju vitamina D u našem tijelu, koji također djeluje kao prirodni antidepresiv. Skijanje je i društveni sport, a okruženost ljudima, pogotovo onima koje volimo, poput obitelji ili prijatelja, dokazano poboljšava naše raspoloženje i dobro utječe na naše mentalno zdravlje.

Dubok san

Kao što svatko tko je bio na skijanju zna, ono zbilja zna biti iscrpljujuće. Isto tako, svi znamo i što dolazi nakon napornog ili iscrpljujućeg dana - dubok san. Vjeruj nam na riječ kada ti kažemo da ćeš se nakon skijanja napokon naspavati onako kako si htjela već mjesecima. Ima li išta bolje od toga?

Bolja propriocepcija

Propriocepcija je vrsta osjeta koja se odnosi na položaj našeg tijela i njegovih dijelova. Ukratko, to je svjesnost samog sebe. Kao što sada već sigurno znaš, u skijanju su iznimno bitne ravnoteža i koordinacija, stoga stalno moramo biti svjesni svoga položaja i svakog, pa i najmanjeg pokreta. Zato je skijanje odlično za poboljšavanje propriocepcije, koja sa starošću slabi, pa bi bila dobra ideja raditi na njoj dok još možeš.

Ako i ti želiš ići na skijanje i postići zimsku formu, a nisi sigurna kako isfinancirati putovanje u ovom trenutku, Erste banka ima rješenje. Za sve sadašnje korisnike Erste Mastercard® Business Debit kartice ili paketa Erste Gold imamo jedinstvenu priliku da prisustvuju skijaškom spektaklu u Kitzbühelu te uživaju u svim radostima skijanja. Oni manje sretni ne moraju se brinuti, jer se dijeli i čak 150 drugih nagrada. Više informacija pronađi ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.