Fitness Vježbe za mršavljenje 14. svibnja 2018.

Što otkucaji srca u mirovanju govore o tvom zdravlju i kako treniraš?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da što imaš sporije otkucaje srca, to će ti biti lakše odrađivati vježbe za kardiovaskularni sustav, a postoji puno svakodnevnih faktora koji utječu na te otkucaje koje vjerojatno ni ne primjećuješ. Kako bi pospješila rezultate svog vježbanja, provjeri što stručnjaci imaju reći o tome.

Skoro svi pametni satovi i gadgeti, a i pametni mobiteli imaju mogućnost mjerenja otkucaja srca, ne samo u treningu, nego i kad mirujemo. 

Već je poznato da otkucaji srca pokazuju koliko intenzivno treniraš - visoki otkucaji znače da više opterećuješ kardiovaskularni sustav pa srce intenzivno radi na pumpanju krvi kako bi doraslo izazovu pod koji ga stavljaš. 

Ali, prema novim saznanjima, otkucaji srca u stanju mirovanja također ti mogu puno toga reći o tome kako treniraš, prenosi portal Self.

A pored toga, može i obavijestiti tvog liječnika, ako se veže uz druge simptome, o mogućem srčanom oboljenju

Koliko je normalno?

Otkucaji srca dok miruje trebaju iznositi između 60 i 100 u minuti, a 60 do 80 je optimalno, kaže  Nieca Goldberg, kardiologinja i ravnateljica Centra Joan H. Tisch za žensko zdravlje na NYU Langone Health.

Općenito, niži otkucaji srca dok ono miruje ukazuju na efikasniji rad srca i kardiovaskularno zdravlje, a istraživanja su su povezivala visok broj otkucaja u stanju mirovanja s većom šansom oboljenja od moždanog i srčanog udara. 

Otkucaje srca najbolje je provjeriti ujutro nakon što se probudiš, kaže George Welch s Manhattan Cardiology.

"Tijekom dana, promjene u razini aktivnosti, položaju tijela, emocionalnom stanju, unosu kofeina i razini hidratacije utječu na otkucaje srca", objašnjava za Self. 

Dodatno, puno faktora utječe na otkucaje poput dobi, gena i spola. Njih nažalost ne možeš promijeniti, ali postoji nešto što možeš - svoju razinu treniranja. 

Možda te zanima... Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti? Zdravlje Možda te zanima... Prehrana za smirivanje otkucaja srca i zdravlje kardiovaskularnog sustava općenito Hrana

Što intenzivnije vježbaš, to će ti srce biti zdravije

Welch kaže da "Što više i intenzivnije vježbaš, time će biti niži otkucaji tvog srca u mirovanju". 

Goldberg kaže da se uz vježbanje otkucaji srca u mirovanju mogu smanjiti s uobičajenih 70 - 80 na čak 60 u minuti. To znači da se srce kao mišić adaptira stresu pod koji ga stavljaš i postepeno se navikava dok mu to ne postane nešto sasvim normalno i počne pumpati istu količini krvi u manje kontrakcija (otkucaja) nego prije.

Time iste aktivnosti postanu manje stresnima za tvoj organizam, i moći ćeš ih podići na više razine intenziteta i izvoditi ih dulje nego uobičajeno. 

Privikavanje srca na nove razine aktivnosti trajat će par mjeseci, možda će se na početku i pojačati broj otkucaja ,a nakon toga će se sasvim smanjiti. Da bi došlo to toga dovoljno je vježbati tek 20 minuta tri puta tjedno.

Deset tajni zdravog srca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.