Fitness Vježbe za mršavljenje 28. travnja 2020.

Test: Kako sam učvrstila tijelo u samo 7 dana s Jillian Michaels

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kardio trening brojni stručnjaci preporučuju kao idealnu uvertiru u novi režim vježbanja, testirala kako je to vježbati svoj najdraži kućni trening.

Jillian i ja, prijatelja dva

Ova genijalna trenerica prva je koja me uvela u vježbanje kod kuće. Preporučila mi ju je prijateljica prije nekih 5, 6 godina i od tada mi je postala i ostala najdraža trenerica, motivator i moglo bi se komotno reći, životni suputnik.  | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Možda ti se ova emotivna povezanost s nekom osobom s ekrana čini 'over the top', ali upravo mi je to pomoglo da se osjećam dobro u vlastitoj koži, da se potrudim oko sebe, i kako sama Jillian kaže, "vratim moć u svoje ruke". 

Vježbanje kao meditacija

Vježbanje mi je postalo svojevrsna meditacija, tih pola sata do sat vremena posvećeno je samo meni, koncentraciji na vlastito tijelo i promišljanju o tome kako svakog dana napredujem sve više, postajem snažnija, kako mentalno tako i fizički. 

I nakon što se uhvatim da se iznova smijem na Jillianine fore koje ubacuje između setova i koje sam čula već 200 puta, osjećam kao da imam nekog osobnog trenera u vlastitoj sobi i da se uistinu može bez skupih teretana, sprava, opreme, sama u svojoj sobi  - s Jillian.

Možda te zanima... Slavna trenerica Jillian Michaels otkriva pravila mršavljenja u novoj godini Fitness Možda te zanima... Testiramo za tebe: kardio vježbama do čvrstog tijela i neprobojnog samopouzdanja! Fitness

"Banish Fat Boost Metabolism"

Doslovan prijevod ovog fitness videa bio bi: "Riješi se sala i ubrzaj metabolizam", što je sasvim točan opis onoga što me čeka u tih 50 minuta intenzivnog kardija kombiniranog s par intervala vježbi snage. 

Kroz godine mi je to postao najdraži trening, jer je uistinu zahtjevan i nakon njega se osjećaš kao da ti je svaka stanica u tijelu 'odradila' odličan posao.

Njega sam odabrala za ovotjedni test - vježbala sam ga u tjedan dana 4 puta (što je i više nego veliki izazov ako tek počinješ vježbati), a kao što sam i očekivala, rezultati su se pokazali brzo.

Kroz sedam intervala vježbi koje se ponavljaju dva puta, Jillian te vodi na putovanje kroz kardio vježbe, u kojima pak najčešće kombinira gornji i donji dio tijela za bolje sagorijevanje kalorija, te jedan interval koji se odvija na podu, a sastoji se od varijacija vježbi u planku i vježbi za trbušnjake.   | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Osobno mi je to najgori dio, a taman se odvija na samom vrhuncu, u sredini treninga kada parket pod prostirkom već prijeti dizanjem od količine znoja koju je upio i možeš smiriti disanje i koncertirati se na kontrakcije mišića po cijelom tijelu.

Nakon toga slijedi još par kardio intervala, a cijela simfonija završava jednom predivnom vježbom - skakanjem preko konopca (imaginarnog), koja kroz lagane poskoke i rotaciju ramena i ruku opušta sve mišiće tijela, i dok ti je cijelo sasvim uspravno, osjećaš snagu u donjem dijelu leđa s kojom kao da polijećeš u svakom poskoku prema gore. 

Tu volim zažmiriti i smiriti disanje prije istezanja, skakutati i, onako iscrpljena, osjećati se pročišćeno i smireno. Baš kao prava meditacija.

U manje od sat vremena 'iscijedi' do 500 kalorija

Inače, ovim se treningom može sagorjeti od 350 do 500 kalorija, ovisno kojim intenzitetom i brzinom radiš. No one se ne sagorijevanju lako. 

Naravno, uvijek moraš paziti na formu, čak i kad je najteže. Bolje je onda smanjiti ponavljanja vježbi i napraviti par pravilnih, nego se bjesomučno bacati u nepravilne izvedbe koje te mogu samo ozlijediti i umoriti. Ne brini, kroz određeno vrijeme primijetit ćeš da će se i tih par pravilnih izvedbi pretvoriti u cijeli interval, i pratit ćeš trenere s ekrana u stopu, o kojoj god da se vježbi radilo. 

Spas za leđa i držanje

Nakon samo par treninga, koje sam radila svaki drugi dan (između bi radila ili kraći kardio ili bi uzela dan pauze kako bi mi se mišići oporavili) primijetila sam kako mi se držanje popravilo, zahvaljujući vježbama za core i planku.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

U samo jednom intervalu gdje se po dva puta ponavljaju po tri vježbe iz planka, možeš razjačati donji dio leđa do te mjere da ne moraš razmišljati jesi li uspravljena dok sjediš ili hodaš, nego ti to dođe nekako prirodno.

Pored planka, to mogu zahvaliti i onim gore spomenutim vježbama koje kombiniraju gornji i donji dio tijela, koje gotovo uvijek započinju iz položaja čučnja, inače iznimno efektivnom vježbom koja podiže stražnjicu i jača donji dio leđa. (To smo pisali i u našem fitness savjetu tjedna: Pravilnim izvođenjem čučnjeva do guze tvrde kao kamen)

Strahujem od sezone kratkih majica jer želim izgubiti onaj "šišmiš efekt" opuštene kože na nadlakticama. Tu Jillian uskače u pomoć kako s plankom, tako i udarcima "na suho", tj. ukrštenim udarcima rukama poput onih iz borilačkih sportova. 

Kako bi bili što efektivniji, zamisli si lišce nekoga kome bi vrlo rado uputila te udarce ili se samo sjeti svega što te živciralo taj dan i svakim udarcem i izdahom izbaci taj stres iz sebe. Ne samo da ćeš se osjećati olakšanom, nego će ti i ruke poprimiti onaj vretenasti, izduženi izgled, doduše, ne i 'nabildan', ako to ciljaš.   | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Hvali kardio, drži se utega - ako želiš mišiće

Tako je, ako želiš mišićnu masu, kardio ti neće tu puno pomoći. Meni je odlična vježba za oblikovanje cijelog tijela i sve one crte po bedrima, leđima i rukama koje se tako teško dobiju. Ali ako želiš malo 'ozbiljnije' mišiće, morat ćeš se uhvatiti utega. 

Želiš li izbaciti vodu i 'smanjiti svoj volumen' prije nego se baciš na izgradnju opasnih 'bici', ovo je vježba za tebe, ili pak bilo koji drugi oblik kardija, kojeg smo opisivali u prošlotjednom testu

Jedino što me spriječilo do maksimalnih rezultata je stres zbog kojeg sam zaboravila unositi dovoljno vode u organizam, a uz ovakve treninge trebala sam bar 2 litre dnevno, te izbaciti kasne večere u kojima se često nađe i ponešto 'zabranjenih' sastojaka za one koji žele smršaviti.

Pa se sada 'bacam' na to, probat ću tjedan dana bez kasne večere i vidjeti može li se to preživjeti i kako će mi tijelo reagirati na moj novi ambiciozni podvig!

Želiš li i sama početi s nekim treningom od Jillian, a ovaj ti se čini prezahtjevnim, probaj njezin tridesetominutni kardio trening za početnike: