Fitness Vježbe za mršavljenje 10. srpnja 2016.

Vježbati ujutro iili navečer, što je praktičnije i učinkovitije?

Vježbanje_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pronaći idealno doba dana za vježbanje problem je koji muči većinu ljudi. No dobra vijest je da gotovo i ne postoje razlike između jutarnje i večernje tjelovježbe. Bilo koje doba dana dobro je za fizičku aktivnost, tvrdi Steve Ball, profesor nutricionizma i psihologije vježbanja sa Sveučilišta u Missouriju.

Bitna je rutina

Bitno je stvoriti rutinu koje se možeš pridržavati, no male razlike između jutarnje i večernje tjelesne aktivnosti ipak postoje. Jutarnja tjelovježba pruža dozu energije za cijeli dan, tvrdi Ball i dodaje da ujutro nemamo toliko obaveza pa je vjerojatnije da ćemo vježbanje zaista obaviti. Također, teretane su tada većinom prazne, pa imate dovoljno prostora i sprava za sebe.

Bell savjetuje da ujutro vježbaju svi kojima fizička aktivnost nakon napornog radnog dana predstavlja problem. "Ako si ipak večernji tip, vježbanjem nakon posla riješit će nakupljeni stres i osloboditi hormone sreće", kaže profesor. Druga pozitivna stvar je da nakon večernje tjelovježbe odlazite u udobnost svojeg doma pa ne treba brinuti oko slobodnog tuša ili popravljanja šminke. I dok ujutro treba razbuditi tijelo i um duljim zagrijavanjem, navečer za time nema potrebe, kao ni za obrokom prije nego što kreneš u teretanu ili na trčanje.

Trening izmori, ali i razbudi organizam

Večernje vježbanje itekako će izmoriti organizam, no intenzivan večernji trening razbuđuje tijelo, pa sve jače fizičke aktivnosti treba obaviti najmanje dva sata prije odlaska u krevet. Upravo tada se spušta tjelesna temperatura, a to je znak da se tijelo opušta i da je vrijeme za san.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.