Fitness Vježbe za mršavljenje 09. kolovoza 2018.

Zlatna pravila vježbanja po neizdrživim vrućinama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je vani pakleno vruće i sve je ljepljivo i znojno i nimalo ugodno zadnje na pameti ti je 'prionuti' na posao i odraditi trening, ali postoje načini kako i u najvruće doba godine uspješno odraditi trening bez po' muke.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Što su dani topliji. veća je šansa da ćeš ostati dehidrirana. Kada izgubiš velike količine vode, od tvoje percepcije umora do kratkoročnog pamćenja, sve se može poremetiti, saznajemo s portala GQ.

"Ostati hidriranom je sve", kaže Justin Norris, vlasnik studija LIT Method u Los Angelesu. "Pobrini se da popiješ pola litre do 7, 5 dcl sat, dva prije tjelovježbe i po deci ili dva svakih 15 do 20 minuta za vrijeme vježbanja", savjetuje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Ohladi se

Kako bi se ohladila, ciljaj ona mjesta gdje osjetiš puls. To su za početak vrat i zapešća. "Ponesi hladni ručnik", kaže Jess King, instruktorica na Peloton Cycle. 

"Vrlo se lako koristi. Namočiš ga, malo iscijediš, udariš u nešto kako bi se izravnao, i staviš ga na vrat za instant olakšanje", objašnjava.

To će rezultirati nižom temperaturom krvi u rukama i vratu, koja će onda ponovo cirkulirati glavnim tjelesnim tokom i ohladiti te na sat vremena

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock 'Udri' po pijesku

Plaža nije samo mjesto za izležavanje i prženje na suncu - možeš ju iskoristiti kao svoju vanjsku teretanu dok si na odmoru. Pored morskog povjetarca, dok trčiš ćeš osjetiti i olakšanje u zglobovima jer će ih mekana pješčana podloga zaštititi od bilo kakvih oštećenja, kaže trener poznatih Adam Rosante.

Osim podloge pijesak će se i lagano odupirati tvojim stopalima pa će dodatno 'zapapriti' trening.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zaboravi na izotonike

Znoj u sebi ima elektrolite poput natrija, kalija i kalcija. Ako puno vježbaš, može se dogoditi da će tvom tijelu nedostajati ovi elektroliti, ali prije nego posegneš za zaslađenim, izotoničnim pićima, razmisli. 

"Hidratacija je ključna, ali ti za nju ne treba teško izotonično piće  za vrijeme treninga", kaže Joseph Holder, Nike-ov trener i savjetnik za zdravlje. To sve možeš dobiti iz hrane i tako oplemeniti zalihe glikogena u tijelu.

koktel ljeto Možda te zanima... Zašto za velikih vrućina nije dobro piti jako rashlađena pića? Zdravlje Možda te zanima... SOS vrućina: 8 namirnica koje hlade i 7 koje zagrijavaju Hrana

Skini se! (ne do kraja)

Vježbanje za velikih vrućina povećava temperaturu tvog core-a (mišića trupa) brže nego uobičajeno, što povećava stres na tvoje tijelo. Ako nosiš manje odjeće, znoj će lakše ispariti s tvoje kože i tako ćeš se lakše ohladiti. 

"Ljeto je savršen izgovor za kupnju šarene, svijetle odjeće za treniranje, koja će odbijati sunce i toplinu", kaže Jason Tran, trener iz SWERVE Fitness i The Fhitting Room teretana.

Zato - pospremi crne tajice za vježbanje u ormar bar dok ne dođe hladnija jesen. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Dobro isplaniraj sve

"Najbolji način da 'rasturiš' ljetne treninge je da se dobro pripremiš, isplaniraš i izvedeš", kaže Jess Mvolod, trenerica na  Mile High Run Club i The Fort.

Movold kaže kako joj je ljeti najdraže trčati i to u društvu prijateljice ili prijatelja ili na put prema njima. Cilj ti može biti i mjesto gdje rade najbolje osvježavajuće smoothieje u gradu, s kojim ćeš se nagraditi nakon napornog treninga. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Manje je više

Sati vježbanja na intenzivnom suncu nisu dobra ideja pa je najbolje vježbati HIIT (high intensity interval) trening, kratkog trajanja, ali velikog intenziteta. 

Prilikom ovog treninga možeš iskoristiti najbolje od vježbanja u malo vremena i možeš ga izvoditi doma, kako se ne bi izlagala suncu. 

Non - stop aktivacija tijela za vrijeme treninga održat će se i 48 sati nakon, sagorijevajući kalorije bez prestanka. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Pogledaj i ova ljetna pravila fitnessa za vježbanje bez rizika

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.