Fitness 06. rujna 2018.

Znaš li da se možeš udebljati pretjeranim vježbanjem?

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li čula za iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda? To se događa kad vježbaš previše, može dovesti do debljanja, ali može i bitno utjecati na tvoje zdravlje.

"Vježbanje visokim intenzitetom duže vrijeme, osobito uz stres na poslu, privatnom životu i stres oko postizanja određenog fizičkog izgleda mogu iscrpiti tvoju nadbubrežnu žlijezdu", upozorila je Liz Letchford, osobna trenerica i stručnjakinja za prevenciju ozljeda.

Dio toga dolazi zbog kortizola, hormona stresa koji ti zadržava trbuh; kad nastaviš vježbati izvan svojih fizičkih granica, mijenjaš razinu kortizola. 

Zena-Tuga-Stre1S Možda te zanima... Stres 'troši' tvoju nadbubrežnu žlijezdu Zdravlje trbuh Možda te zanima... Uz ove namirnice i vi ćete imati ravan trbuh, a nadutost će nestati Dijeta

"Tvoje tijelo je iscrpilo svoju sposobnost da se bori, ali ga ti tjeraš na daljnju borbu intenzivnim i dugotrajnim vježbanjem. To baca tvoje hormone iz ravnoteže, uzrokujući umor, lošu učinkovitost, nesvjesticu i porast tjelesne mase, osobito u djelu trbuha", rekla je Letchford. 

Krajnji rezultat? Dobitak težine. Vježbanje "nije samo jačanje mišića i gubljenje masnoće", rekla je. "Cijeli tvoj središnji živčani sustav reguliran je kompliciranim sustavom hormona, izbaciš li ih iz ravnoteže imat ćeš brojne probleme."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nažalost,  pretreniranost je u porastu. "Vidimo to sve češće kod entuzijasta u fitnessu, a kad je riječ o vježbanju, više je samo više, više nije bolje, a sam veliki zastupnik optimizacije vježbanja umjesto da svoje tijelo prisiljavaš kroz sve intenzivne treninge što je češće moguće", rekla je Liz. 

Kako spriječiti ovo, a vidjeti rezultate? "Odaberi rutinu vježbanja koja podržava tvoje ciljeve. Drži se dugog trajanja/ niskog intenziteta ili kratkog trajanja/visokog intenziteta."

Također, upozorila je uzimanje odmora između treninga jer tvoje tijelo se treba oporaviti od onoga što mu se događa tijekom vježbanja.

Koliko vježbanja je dovoljno?

"Jedna od obmana je da treba puno vježbati, a zapravo je dovoljno odraditi dva do tri treninga visokog intenziteta tjedno u trajanju od dvadeset minuta s tim da je bitno da se vježbe izvode pravilno", rekao je trener Dalibor Petrinić iz Rijeke. 

"Ključ dobrog treninga je u što većem intenzitetu tijekom vježbanja i dugom oporavku jer kada su treninzi dugi, česti i zamorni tijelo ih doživljava kao stres. Ljudi su u neprekidnom stanju stresa zbog brzog načina života, a tijelo se nakon dugih treninga ne stigne oporaviti. Za oporavak  tijela potrebno je dovoljno kvalitetnog sna i unos nutritivno bogatih namirnica i tek tada se mogu očekivati rezultati. Moj moto za dobar trening je 'manje je više', naravno pod uvjetom da je dobar koncept treninga, a osoba spremna dati u tih dvadesetak minuta sve od sebe. Da nemamo toliko drugih obaveza, onda bi svakodnevni trening možda i bio poželjan", rekao je Petrinić. 
U intervjuu s njim možeš pročitati kakav trening preporučuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.