Eko Eko dom 25. lipnja 2017.

18 namirnica koje čiste bolje od profesionalnih sredstava za čišćenje

Foto: Thinkstock Čista i uredna kuća može pozitivno utjecati na tvoje zdravlje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikad probala čistiti s hranom? Ovo možda zvuči kao bizarna ideja, ali činjenica je da su neke namirnice i vrhunski čistači. Limunom ćeš se riješiti kamenca, a majonezom očistiti drvo.

Sve više ljudi prelazi na sirovu hranu, proizvode iz kućne radinosti, sami izrađuju kreme i meleme, a nedavno se sve više piše o trendu zdravog čišćenja. Većinu prljavštine u kući se može očistiti pomoću hrane, a koja namirnica je za što - prouči i isprobaj.

Banana

Korom banane se čisti koža (cipele, jakne, trosjedi i sve kožne površine), piše Expert Home Tips. Prijeđi korom banane preko kože i pusti par minuta da se osuši.

 | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kečap

Ako imaš bakreno posuđe ili lonce za kuhanje, kečap će ih fantastično očistiti. Pomiješaj sol i kečap, zagrabi s krpom i kružno čisti površinu zdjela.

Napravi sama prirodni losion za sunčanje

Vodka

Idealna za čišćenje nakita. Potopi nakit u čašu s vodkom i ostavit da stoji 5 minuta. Izvadi van, isperi s vodom, obriši i nakit će biti kao nov.

Limun

Kiselina iz limuna je idealna za uklanjanje kamenca. Natrljaj površinu na kojoj je kamenac s limunom i ostavi par minuta. Isperi s vodom.

Luk

Izvrsno čisti rešetke od roštilja ili roštilj tavu.

Zagrij tavu (ne previše), prepolovi luk na pola i vilicom ubodi jednu polovicu. Vilicom s nabodenim lukom trljaj površinu grilla ili tave. Luk će skupiti masnoću i prljavštinu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mineralna voda

Idealna za čišćenje vjetrobranskih stakla. Poprskaj staklo, ostavi par minuta i obriši sa spužvom.

Bakterije koje mogu dovesti do zaraze E. coli

Iskorištene vrećice čaja

Fantastične za odmašćivanje posuđa. Napuni sudoper s vrućom vodom, stavi masno posuđe i ubaci par iskorištenih vrećica čaja. Pranje će biti znatno lakše.

Soda bikarbona

Kupaonica će se sjajiti. Zamijeni skupe proizvode za čišćenje kade, tuša i ogledala sa sodom bikarbonom, koju ćeš posuti po krpici za pranje i prebrisati sve površine.

Grejp

Poput limuna, zbog svoje kiselosti je idealan za uklanjanje kamenca.

Prepolovi grejp na pola i posipaj ga s puno soli. Namoči površine koje namjeravaš oprati i počni prati s posoljenim grejpom. Nemoj zaboraviti malo jače stisnuti grejp kako bi kiselina došla do prljave površine.

Orasi

Izgrebane drvene površine tretiraj orahom. Ulje iz oraha će prikriti ogrebotine na drvetu. Uzmi orah i malo jače stisni dok prelaziš po ogrebotini.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Riža

Očisti mlinac za kavu pomoću riže. Stavi četvrtinu sirove riže u mlinac i pusti ga da radi nekih 60 sekundi. Ulja, masnoće i prljavština iz mlinca će se uloviti na rižu.

Djelotvorne metode za tjeranje krpelja

Majoneza

Vodene mrlje na pokućstvu uklanja majoneza.

Stavi majonezu na kuhinjski ubrus, razmaži i stavi ubrus s majonezom na mjesto na kojem se nalazi vodena mrlja. Ostavi da stoji 30 minuta i onda obriši. Očisti masnoću s krpom i stol će izgledati kao nov.

Krastavac

Kora krastavca uklanja mrlje od pastele.

Svi roditelji znaju koliko teško može biti očistiti pastele sa zida, ali pomoću krastavca si gotova u tren oka. Protrljaj mrlju krastavcem i gledaj kako nestaje.

Sol

Posoli sudoper i dodaj malo sode bikarbone. Protrljaj i isperi. Sudoper je kao nov.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maslinovo ulje

Preporučuje se za čišćenje nehrđajućeg čelika. Kapni par kapljica maslinovog ulja na krpu i kružnim pokretima ispoliraj površinu. U tren oka će izgledati kao nova.

Rajčica

Čisti hrđu. Pomiješaj rajčicu i prašak za pečenje ili tekućinu za pranje suđa. Prereži rajčicu na pola i dodaj jedan ili drugi proizvod na prerezani dio. Izribaj mjesto s hrđom.

Kako izraditi vertikalni povrtnjak?

Kruh

Ako nisi sigurna jesi li pokupila s poda sve komadiće stakla prođi po podu s debelom šnitom kruha. 

Ocat

Čišćenje prozora nikad nije bilo lakše. Pomiješaj vodu i ocat 1:1 i pošpricaj prozore. Obriši novinskim papirom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.