Eko 22. svibnja 2019.

Djelotvorne metode za "tjeranje" krpelja i kako ga skinuti s kože?

Opasnost_Od_Krpelja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina ljudi koji vole planinariti dobro znaju kako se tijekom svakog odlaska u prirodu moraju zaštititi od krpelja, prije svega tako da odjećom pokriju ruke i noge i hodaju u čvrstoj obući, te da sve nezaštićene dijelove tijela namažu repelentima.

No, treba imati na umu da krpeljima možete biti izloženi i u vlastitome vrtu ili dvorištu, gdje smo najčešće u kratkim hlačama i japankama.

Dakle, da bismo se zaštitili, potrebno je tretirati travnjak. Možeš to učiniti kemijskim sredstvima, ali i prirodno. Prije svega, imaj na umu da je redovno šišanje trave i ukrasnog grmlja najbolja zaštita, ne samo od krpelja, nego i od drugih nametnika. Posebnu pažnju obrati na rubove travnjaka, gdje su najčešća staništa krpelja. Također, očisti sva potencijalna legla: Poberi otpalo lišće i pokošenu travu i baci ih u smeće u zajedničku kantu ili na hrpu na kojoj pripremaš kompost.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Imaj na umu da krpelji ne vole drvo i šljunak, pa ih možeš iskoristiti kao podlogu ispod prostora za sjedenje u dvorištu. Mjesto za sjedenje trebalo bi biti na dijelu dvorišta koje je tijekom dana osunčano i suho, a ne stalno u hladu, jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Ako si blizu šume, ili je uz tvoje dvorište šumovito područje, na rubovima dvorišta napravi „granicu“ od iverja, pijeska, piljevine ili lomljenog kamena. Neka istraživanja pokazala su kako je za zaštitu od krpelja posebno korisna piljevina od cedra.

7 bolesti koje prenose krpelji

Ako morate koristiti kemijske repelente, vodi računa da slijedite upute za upotrebu i da ih koristite sigurno, jer mogu biti štetni, pogotovo za djecu koja se igraju u travi, ali i za kućne ljubimce. S druge strane, krpelj se rijetko nalazi na mjestima gdje rastu kadulja ili lavanda, ili grm ukrasne američke borovnice (Callicarpa americana). Ukratko, ako mjesto za sjedenje u vrtu „ogradiš“ grmovima kadulje ili lavande, to može pomoći u zaštiti od tih nametnika.

Lavanda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako imaš mogućnosti, nabavi par kokošaka koje će dio dana slobodno šetati dvorištem, jer one kljucaju razne bube koje se mogu pronaći na zemlji, među ostalim i krpelje. Alternativa tome su ptice – postavi nekoliko kućica za ptice u dvorištu, i to po mogućnosti nisko, kako bi se povremeno spustile na travu i kljucale kukce. Ipak, budi oprezna: Ptice na nožicama ponekad prenose krpelje, pa je važno da dvorište bude suho, dobro pokošeno i ograđeno, kako bi smanjila vjerojatnost da krpelji prežive. Imaj to na umu i kad su u pitanju cvjetne gredice – ne zalijevaj cvijeće previše odjednom, radije mu po malo vode daj ujutro i na večer, kako ne bi bilo previše vlažnih kutaka gdje će se krpelji zavlačiti.

Krpelji ne vole stazu po kojoj ne mogu 'hodati bosi' - Iako nije zabavno hodati bos po neugodnoj površini, staza od lomljenog sitnog kamenja mogla bi biti korisna jer ni krpelji ne vole hodati po grubom terenu. Zato takvim stazicama možeš okružiti travnjak, a posebno mjesto na kojemu ćeš postaviti vrtni namještaj.

Spriječi pristup životinjama - Koliko god ti bilo lijepo ako se ponekad blizu tvog dvorišta pojavi jeleni ili slične životinje, ne radi im pojilo i hranilište u blizini. Odrasli krpelji hrane se i razmnožavaju na njima, a osim što mogu prenijeti krpelja u vrt, jeleni mogu biti i prijenosnici zaraze.

Domaće životinje udalji od kuće, oprezno s ljubimcima - Štalu s kravicom ili teletom gradi što dalje od kuće, jer se krpelji mogu nastaniti i na njihovoj koži. Nakon čišćenja štale obavezno se presvucite i operi te pregledajte kožu. Kućne ljubimce koji tijekom dana trčkaraju po dvorištu prije ulaska u kuću pregledaj kako bi bila sigurna da nisu 'pokupili' krpelja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Odbij krpelje češnjakom - Miris češnjaka, poznato je, odbija komarce, no koristan je i protiv krpelja. Neka istraživanja pokazuju da osobe koje jedu češnjak imaju za petinu manji rizik od ugriza krpelja. Korisni su i prirodni repelenti na bazi češnjaka. Sve što trebaš su četiri režnja češnjaka, nekoliko žlica mineralnog ulja, žličica deterdženta za pranje posuđa i malo vode. Nasjeckaj češnjak na sitno, pa ga pomiješaj s malo ulja i ostavi da smjesa odstoji jedan dan. Procijedi pa dodaj preostalo ulje i žličicu deterdženta. Dvije žlice te smjese prelij u bočicu s raspršivačem te dodajte dvije šalice vode. Time poprskaj biljke u dvorištu, no oprezno: Testirajte najprije na jednoj biljci, pa ako za dan, dva primijetiš da žuti, dodatno razblažite smjesu vodom.

Lišće neema, češnjak i limun - Pripremi 5 do 6 režnjeva češnjaka, dvije žlice usitnjenog lišća neema (može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane), 1,5 limun, zajedno s korom, te 2 šalice vode. Zagrij vodu na štednjaku. U međuvremenu nasjeckaj češnjak i narežite limun na kockice. Kad voda zakuha, ubaci nasjeckane sastojke te usitnjeno lišće neema. Pokrij i ostavite da kuha oko 15-20 minuta, pa uklonit s vatre i pusti da se ohladi. Pripremi bočicu s raspršivačem. Procijedi tekućinu preko cjedila u bočicu. Tom smjesom poprskaj odjeću, kućnog ljubimca, kao i vrtni namještaj. Dovoljno je vrlo malo smjese, jer ima jak miris.

Krpelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako skinuti krpelja s kože?

Ako ste primijetila krpelja koji ti se zalijepio za kožu, ili kožu tvog kućnog ljubimca, nemoj ga zalijevati uljem ili vazelinom, niti istjerivati plamenom upaljača. Krpelj se nije zalijepio za tebe da bi se nadisao zraka, nego nasisao krvi. Skini ga pincetom koju si dezinficirali alkoholom, tako da zgrabiš krpelja što je moguće bliže uz kožu. Cilj je da ga uhvatiš s glavom, bez drobljenja i povučeš ravno prema gore. Ako neki dio ostane pod kožom, ne brini, tijelo će ga odbaciti. Dobro dezinficiraj ugriz alkoholom. Ne brinite ako je malo upaljeno i crveno. Prati nekoliko dana i ako ugrizeno mjesto počinje oticati, ili se crvenilo širi, pogotovo ako se pojavi crveni prsten oko ugriza, odmah se obratite liječniku jer to može biti znak lajmske bolesti, zaraze koju krpelji prenose. Kad jednom skineš krpelja, zalijepi ga selotejpom za komad bijeloga papira i zapiši datum kada te je ugrizao. U slučaju da se moraš javiti liječniku, to može biti korisno da se utvrdi vrsta krpelja koji te je ugrizao te utvrdi čime je zaražen.

Ispovijest: "Jedva sam preživio ubod krpelja"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.