Eko 09. lipnja 2017.

Evo zašto komarci više vole "grickati" neke ljude od drugih

Foto: Instagram @hilaryduff
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Volimo ljeto, ali voljeli bi ga i više kada komarci ne bi bili sastavni element ovog godišnjeg doba. Neke grizu više, neke manje, a mi ne možemo, a da se ne zapitamo, zašto je to tako?

"Činjenica da komarci preferiraju pojedine osobe nije mit", tvrdi entomolog (osoba koja proučava insekte) dr. sc. Ron Harrison. Stručnjaci još uvijek nisu potpuno sigurno što privlači komarce, ali većina se slaže oko nekoliko slijedećih teorija.

Znoj

Komarci vole znoj i ako si znojnija od osobe koja sjedi pored tebe, veće su šanse da ćeš postati njihova nova meta, prenosi Self.

Mliječna i mokraćna kiselina te amonijak

Svi oni predstavljaju privlačnu aromu za komarce, a mogu ih, u većoj ili manjoj mjeri, proizvoditi bakterije nastanjene na tvojoj koži.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krvna grupa

Neke studije sugeriraju da krvna grupa 0 ima dvaput veću šansu za ugrize komaraca od krvne grupe A, dok se krva grupa B smjestila negdje u sredini. Ipak, riječ je o, zasad, malim studijama pa njihove rezultate treba uzeti s rezervom.

5 činjenica o Zika virusu

Slatki mirisi

Parfem koji miriše na breskve ili losion za tijelo s marelicom komarcima miriše fino koliko i tebi. "Mnogi parfemi slatkog mirisa mogu biti problematični", smatra dr. med. Gary Goldenberg.

Geni

Nažalost, većina toga je ipak zapisana u genima, točnije 85% razloga koji privlače komarce nekoj osobi. Preostaje ti samo koristiti dobre zaštitne sprejeve ili kreme, kao i odgovarajuću zaštitnu odjeću kada ideš u područje za koje znaš da je puno komaraca.

Najučinkovitija eterična ulja za zaštitu od komaraca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.