Eko Prirodom do zdravlja 30. travnja 2018.

Klice brokule: Kako ih uzgojiti kod kuće i zašto su tako zdrave?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brokula je poznata kao povrće koje sadrži najviše sulforafana, kemijskog spoja koji ima cijeli varijetet zdravstvenih dobrobiti. Za njegovu maksimalnu konzumpciju trebala bi se prepustiti klicama brokule, superfoodom i jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Zašto je sulforafan toliko zdrav?

Klice su lake za uzgojiti, ne treba im klasično tlo ili zemlja, potrebno im je samo stvoriti adekvatne temperaturne i vlažne uvjete, ukusne su i mogu se dodati svakome jelu, a sadrže više vitamina i manje kalorija od samog povrća od kojeg dolaze.

Već si čula hrpetine priča o tome zašto bi trebalo jesti brokulu, no sigurno nisi ovu koja njezine dobrobiti podiže na novu razinu i preporučuje konzumaciju njezinih klica, zbog visoke razine sulforafana koje sadrže, kaže Wellness Mama. 

To klice činima savršenim saveznikom u borbi protiv karcinoma, srčanih oboljenja, u poboljšanju funkcija mozga, poticanju prirodne detoksikacije i brojnim drugim zdravstvenim dobrobitima zahvaljujući ovom sastojku. 

Proljetni_Grah_Jecam Možda te zanima... Crni grah, ječam i klice: Proljetno čišćenje počinje iznutra Zdravlje Klice Možda te zanima... Klice: hrana za snagu i zadovoljstvo Hrana

Kako ih uzgojiti doma?

Najviša razina sulforafana u klicama dogodit će se 3 - 4 dana nakon što sjemenje proklija pa je zato najbolje sam osigurati svoju zalihu, i to ne sao da bi mogla kontrolirati kvalitetu klica, nego i zbog puno jeftinijeg, a boljeg rješenja. 

Trebat će ti: 

  • sjemenke brokule
  • velike staklenke (oko 2 l kapaciteta) sa širokim grlom
  • mrežica za uzgoj klica

Postupak:

  1. Dvije žlice sjemenki brokule stavi u staklenku i pokrij s par centimetara filtrirane vode
  2. Poklopi mrežicom za klice i ostavi staklenku u toplijoj, mračnoj sobi kako bi mogle proklijati. 
  3. Sljedeće jutro (najmanje 8 sati kasnije) izbaci staru vodu i isperi ih svježom. 
  4. Okrenu staklenku naopako (možeš ju probati i objesiti negdje ili ju staviti u veću zdjelu) kako bi sva tekućina iscurila kroz mrežicu za klice. I dalje ih održavaj na toplijem i mračnijem mjestu. 
  5. Isperi ih svježom vodom svaki dan 2 - 3 puta i uvijek ostavi kao u prethodnom koraku da se iscijedi suvišna tekućina. 
  6. Nakon par dana klice bi trebale početi rasti. 
  7. Drži ih i dalje na mračnijem mjestu dok ne proklijaju do cca 2 centimetra dužine. Nakon ovoga će moći tolerirati malo svjetlosti. 
  8. Možeš ih početi jesti čim primijetiš tamnije lišće na njima (nakon 3 - 4 dana). Cijeli ovaj proces traje cca tjedan dana. 
  9. Klice isperi i pričekaj najmanje 12 sati dok ne nestane sva tekućina. Prebaci ih u manju staklenku ili hermetički zatvorenu posudu pa ih drži u hladnjaku do nekoliko tjedana. 

Detaljan proces pogledaj u videu:

Najzdravije namirnice svijeta: brokula

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.