Eko 15. ožujka 2018.

Kontaminacija mikroplastikom otkrivena u većini plastičnih bočica

Boca-Voda
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje provedeno na više od 250 plastičnih bočica za vodu, 11 različitih brendova u devet različitih zemalja pokazalo je da je kontaminacija mikroplastikom gotovo univerzalna i pronađena u više od 90% uzoraka.

To znači da pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike, a autori istraživanja pozivaju na ispitivanje mogućih zdravstvenih posljedica. "Među analiziranim brendovima flaširane boce, zagađene uzorke pronašli su i u nekima koji se prodaju i u Hrvatskoj", piše Express.

Istraživanje koje je provela novinarska organizacija Orb Media u suradnji sa znanstvenicima Državnog sveučilišta u New Yorku u kontaminiranim uzorcima pronašli su prosječno po litri vode 10 čestica promjera nešto većeg od ljudske vlasi kose, te još 314 čestica koje su bile premale da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da je riječ o plastici.

Ranija istraživanja su potvrdila da se čestice plastike nalaze u vodovodima, rijekama i tlu kao direktna posljedica bacanja plastičnog otpada u okoliš gdje se raspada na sitne čestice i ulazi u prehrambeni lanac.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživanje je provedeno diljem svijeta, a najviša stopa zagađenja je u SAD-u. U slučaju flaširane vode, Orbova nova studija pokazala je da je onečišćenje dijelom rezultat plastične ambalaže, a dijelom i grešaka u procesu punjenja.

Plastična_Boca Možda te zanima... BPA u tijelu oponaša i ometa rad hormona Hrana
Uginula_Uljušara Možda te zanima... Pronađena plastika u želucima kitova! Eko

Nije jasno kakav učinak (ako ga ima) ti sićušni komadići plastike mogu imati na ljudsko zdravlje. Čak 90% injekcijskih plastičnih masa može proći kroz ljudsko tijelo, ali neke od njih mogu se nataložiti u crijevima ili ostati putovati kroz limfni sustav, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane. "Ne znamo koje se sve kemikalije nalaze u plastici, još je tu puno nepoznanica", rekao je za Orb, Jane Muncke, vodeći znanstvenik na Forumu o problemima pakiranja hrane u Zurichu.

Plastika u vodi, ima je i u Hrvatskoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.